Herstel Rondje Nijkerk

In november 2015: zaal vol binnenstadbelangstellenden
In november 2015: zaal vol binnenstadbelangstellenden
Foto: Arjen Gerritsma

Wie kent het Rondje van Nijkerk niet

Dat moet hersteld worden, wil het winkelcentrum van Nijkerk overleven. Bovendien moeten woningen op de begane grond langs datzelfde rondje niet mogelijk zijn. Leegstaande winkels moeten daar gewoon winkels blijven.

Daarvoor pleitten de insprekers tijdens de commissievergadering maandagavond. Vastgoedeigenaren Van de Bos en Jacobse en winkeliers Van Boeijen en Scherrenburg voerden daar het woord. Alleen de accenten lagen hier en daar wat anders. Scherrenbrug wil, dat het Verlaat door middel van een goede routing uit het verdomhoekje wordt gehaald. Van Boeijen was vooral tegen de woningen. Hij veronderstelt, dat door de verwachte woningbouw in Nijkerk en Vathorst het winkelend publiek alleen maar zal groeien.

Vragenlijst

De Vastgoedeigenaren hadden een vragenlijst uitgedeeld aan winkeliers. Van de 150 winkeliers, die ze bezocht hadden, hadden er 105 gereageerd. Ze hadden de vragenlijst ook gemaild naar de andere vastgoedeigenaren van hun vereniging. Daarvan had slechts 20% gereageerd. Niettemin bleek uit het overgrote deel van de ingevulde lijsten, dat het Rondje Nijkerk in ere hersteld moet worden.Vastgoedeigenaar Van de Bos liet weten, dat de leegstand in datzelfde rondje momenteel 21% is.”en dat is buitengewoon hoog”, zo zei hij. Hij pleitte ervoor het rondje plus het Molenplein het nieuwe afgeslankte winkelcentrum van Nijkerk te laten worden.

Jacobse ging nog eens in op het – volgens hem – slechte plan om woningen op de begane grond toe te staan in dat rondje. Hij wist te vertellen, dat Van den Tweel er pertinent tegen is. Apriscobaas Beugelink pleitte jaren geleden bij de NOV overigens er al eens voor om het mogelijk te maken, dat in leegstaande winkelpanden woningen komen, of kantoren, of ander bestemming. Dat moest vooral,organisch groeien, zo was zijn mening

Joop van Ruler (CDA) merkte op, dat woningen niet moeten, maar mogen. Het is aan de eigenaar zelf om dat te beslissen, zo luidt het voorstel in het bestemmingsplan binnenstad.

Het bestemmingsplan binnenstad stuit soewieso op weerstand, terwijl de basis toch binnen “Same aan Zet” gelegd is. Er zijn 69 zienswijzen – in gewoon Nederlands – opmerkingen over gemaakt. Die zijn allemaal behandeld en verwerkt. Begin oktober wordt er in de commissie verder over gepraat en op 18 oktober beslist de gemeenteraad

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen