Hoevelakense stal technologisch proefkonijn

Foto:

Eind 2018 is het project STAL gestart.

Het doel van dit project is om het gebruik van aardgas in agrarische sector terug te dringen door slimme integratie van solartechnologie in een lichtgewicht kunststof dak. STAL staat voor Solar Tailored Agro Laminates.

Een aantal bedrijven bedrijven en de kennisinstelling Solliance Solar Research werken samen in de ontwikkeling van kunststof dakelementen, waarmee elektrische energie wordt opgewekt. Daarmee wordt zonnewarmte opgeslagen.

Met een budget van 3 miljoen Euro gaat het consortium dunne-film zonnecellen integreren, de benodigde productietechnologie ontwikkelen en deze productietechologie opschalen. Beoogd eindresultaat is een pilot van 40 vierkante meter op een staldak bij een boerenbedrijf van Herry den Besten in Hoevelaken. Het drie-jarige project wordt gefinancierd door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

“Nu bekent is dat asbest daken voor 2024 vervangen moeten worden, ligt er een enorme mogelijkheid om de al dat dakoppervlak van zonnemodules te voorzien”, aldus Huib van den Heuvel van Solarge BV, één van de deelnemers in het project. “Er ligt 80 miljoen vierkante meter dak dat vervangen moet worden, zelfs de helft ervan voorzien met PV zou al fantastisch zijn.”

bron: Solliance

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden