Nieuwe uitzendtechniek ethertelevisie in Midden-Nederland

Foto:

Na Groningen en Drenthe verandert vanaf 12 februari ook in Midden-Nederland de uitzendtechniek voor ethertelevisie.

Dit heeft gevolgen voor iedereen in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland die via Digitenne of met een andere antenne televisie kijkt.

De wijziging is het gevolg van internationale afspraken over het gebruik van etherfrequenties. Een herverdeling is nodig om meer ruimte te maken voor mobiel breedband dataverkeer. Het ethersignaal wordt opgewaardeerd van DVB-T naar DVB-T2. Hierdoor zijn de programma’s van NPO en de regionale omroepen voortaan via de ether in HD te bekijken. Maar om het signaal te ontvangen, hebben antenne-kijkers wel nieuwe ontvangstapparatuur nodig.

Digitenne

Abonnees van Digitenne (KPN) krijgen vanzelf bericht om de huidige apparatuur om te ruilen. Andere ‘free-to-air’ kijkers moeten zelf een nieuwe ontvanger aanschaffen. Deze dient behalve DVB-T2 ook HEVC te ondersteunen. De ontvangers zijn in diverse webshops voor een paar tientjes te koop. Bewoners van het grensgebied met Duitsland kunnen ook over de grens terecht, waar de ontvangers in de meeste speciaalzaken te verkrijgen zijn. Veel televisies van na 2015 zijn overigens al van de juiste ontvanger voorzien. Wie geen nieuwe apparatuur wil aanschaffen, kan de televisienetten van de NPO altijd nog online bekijken via NPO Start.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden