Toch soort van monumentendag

Foto:

Monumentendag gaat dit jaar niet door. Alhoewel toch wel op 12 september een beetje.

In de haven en bij het stoomgemaal is er toch wat te beleven.

De Johannes

De stoomsleepboot “De Johannes” (bouwjaar 1908) ligt van 10.00 tot 17.00 uur onder stoom in de haven. De boot is dan toegankelijk voor publiek. Maar vanwege de coronamaatregelen (1,5 meter en zo) kunnen niet teveel mensen tegelijk aan boord rondkijken. De stoomketel is op druk. De stoommachine draait. Geïnteresseerden mogen een kijkje nemen in de machinekamer. Er wordt niet gevaren.

Het stoomgemaal

De gezellige oude ambachtenmarkt zou voor de dertiende keer plaatsvinden bij het stoomgemaal Arkemheen. Dertien is natuurlijk het ongeluksnummer en een virus erbij betekent dat het niet als vanouds doorgaat. Maar er is wel een 1,5 meterversie.
Van 11.00 tot 16.00 uur is t stoomgemaal in werking voor publiek. De stokers en de machinist kunnen je alles vertellen over hun stoomgemaal van 1883. Jan Prins, de mandenmaker uit Hooglanderveen, is – als altijd – van de partij. Voor kinderen is er een letterspeurtocht en er zijn oude Hollandse spellen voor jong en oud.

Eijkmanhuis

Het Eijkmanhuis aan de Venestraat 37 in Nijkerk een echt leermonument. Het heeft lang een onderwijsfunctie gehad; als Franse kostschool en later als lagere school. Het is vooral ook het geboortehuis van Professor Dr. Christiaan Eijkman. Eijkman kreeg in 1929 de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde.
Het monument is voor, tijdens en na Open Monumentendag ‘digitaal geopend’. U kunt het bezichtigingen hier “bezichtigen:

Nationale Orgeldag

Ook is de Grote Kerk op 12 september geopend in verband met Nationale Orgeldag. De kerk is te bezoeken tussen 13.00 en 14.00 uur. Om 13.00 en 14.00 wordt er een orgeldemonstratie gegeven en om 15.00 is er een klein slotconcert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen