Waar moet Nijkerk met het archief naar toe?

Foto:

Waar moet het archief naartoe, als de gemeente naar de Van ’t Hoffstraat verhuist?

Er zijn grofweg twee mogelijkheden: in de huidige archiefkelder of bij de regionale archiefdienst. Een ding is wel zeker: in het nieuwe stadhuis past het archief niet.

Om met dat laatste te beginnen. Dan zou er veel aan het gebouw moeten worden aangepast, want een archief kun je niet zomaar bewaren. temperatuur, licht en vochtregulatie spelen daarbij een rol.
Het archief kan wel in de “atoomkelder” van het huidige stadhuis. Die moet dan wel aangepast worden. Tijdens die verbouwing moet het archief dan wel tijdelijk ergens anders opgeslagen worden. De tweede mogelijkheid is het onderbrengen van het archief in het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe in Harderwijk. Dan moet er nog wel een alternatief gevonden worden voor het archief van Oud Nijkerk.

Een en ander wordt momenteel uitgezocht.

Het archief

De gemeente Nijkerk beheert haar eigen historisch stadsarchief op dit moment zelf. Het oudste stuk komt uit 1401.
Dit archief beslaat ongeveer 700 m1. Dit archief is openbaar en open voor archiefonderzoek. Daarnaast bevat het ook historische archieven die geschonken en in bewaring zijn gegeven (gasthuis, weeshuis, Hervormde gemeente, Katholieke parochie etc.). Deze archieven moeten vanuit historisch oogpunt blijvend beheerd worden.
In de archiefruimte staat momenteel ook de documentatie van de stichting Oud Nijkerk die deze in eigen beheer heeft.
Daarnaast staan in het archief ook nog de archieven die wettelijk en vanuit bedrijfsbelang bewaard moeten worden, maar die op termijn vernietigd of overgedragen moeten worden aan het historisch archief. Dit beslaat ongeveer 1000 m1.
In dit archief zijn nog archieven aanwezig die al wel zijn gedigitaliseerd, maar waarbij nog onderzocht moet worden of de fysieke dossiers vernietigd mogen worden waardoor het aantal m1 in werkelijkheid kleiner kan zijn (+/- 50%).
De (fysieke) archieven zullen in de toekomst niet of nauwelijks meer groeien omdat de gemeente Nijkerk vanaf 2017 voor een groot deel digitaal werkt en de documenten digitaal worden bewaard.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen