Veel politieke discussie overbeleidsplan begraafplaatsen

Foto:

Verander wat aan het beleid over de begraafplaatsen, dan merk je hoe gevoelig dit onderwerp is.

Dat bleek ook wel op de vele reacties onder andere op het bericht op nijkerk.nieuws.nl.

Het onderhouden van de drie begraafplaatsen binnen onze gemeentegrenzen kost veel geld. De gemeente komt daar jaarlijks aan te kort (zo’n 6 ton) en dat is een argument om het beleid te veranderen. Daarom stelt het college voor, dat het onderhoud van ieder graf betaald wordt. Dat gaat dus ook gelden voor graven voor onbepaalde tijd. Een ander heet hangijzer bleek het verlengen van de grafrechten. Dat kan voor een periode van 10 jaar, maar dan moeten dus ook 10 jaar langer de tarieven betaald worden. Klompenhouwer (De Lokale Partij) concludeerde, het is dus betalen of ruimen. Dat  was voor wethouder Aboyaakoub veel te kort door de bocht: “Zo zwart/wit is het helemaal niet, we gaan er zorgvuldig mee om.” Ze wees er meermaals op, dat Nikerk drie prachtige begraafplaatsen heeft en dat de gemeente dat zo wil houden. Bovendien moet er meer ruimte komen om iedereen ook in de toekomst te kunnen begraven.

Vooral Klompenhouwer had moeite met het beleidsplan, de andere partijen konden er in grote lijnen wel mee instemmen. Klompenhouwer: “Als mensen lezen, dat de gemeente graven wilt gaan ruimen, schrikken ze daar van.”

Inspreker Henk Karelsen wees er op, dat het ruimen van graven zonder het schenden van rechten helemaal niet kan. Hij was niet te spreken over het nieuwe beleidsplan, omdat het – in zijn ogen – niet in het belang van de inwoners is: “Dat is het bestaande beleid wel”

Naast deze min of meer ethische vragen speelde ook de overlast voor omwonenden een rol in de bespreking in de commissie. Die zullen afnemen, was ook de vurige wens van de wethouder. Het was ook haar een doorn in het oog, maar het gaat nog wel even duren.

Reactie Henk Karelsen

Bij het CDA vinden ze het wel prima.
PRO21 is voorstander. De aankooptermijn voor nieuwe graven kan van nu tussen de 20 en 80 jaar, ingekort worden naar een keuze van tussen de twintig en dertig jaar.
Volgens de VVD denkt de huidige generatie helemaal anders over uitvaarten dan men dat vroeger deed. Wellicht een juiste veronderstelling, de “keuze is reuze” in de vorm van kisten, rouwvervoer (naast de traditionele auto is er o.a. de uitvaartmotor, uitvaartbus en uitvaarttruck) en worden rouwceremonies ook steeds persoonlijker. Foto- en filmpresentaties vormen vaak een onderdeel hiervan. Christelijke liederen of popmuziek. Een uitvaart wordt maatwerk. Hoe zij dan met haar partij een voorstander kan zijn van het beperken van een keuzemogelijkheden omtrent de bij de aankoop van een graf, blijft een vraag.
Bij de ChristenUnie-SGP was men er nog niet helemaal uit.
Uitsluitend de Lokale Partij gaf bij monde van dhr. Klompenhouwer aan de nieuwe voorstellen niet te omarmen. Wat hem betreft is de termijnkeuze voor de aankoop van een graf nu prima, verder moet juist de termijn van verlengen worden aangepast. Want stel dat oma komt te overlijden en de nabestaanden willen de uitkering van een goede uitvaartverzekering volledig gebruiken van de aankoop van een graf een verlenging van de rechten, dan komt men in de nieuwe situatie bedrogen uit. Die mogelijkheid bestaat dan niet meer en na afloop van de eerste termijn moet je maar afvragen of er dan nog geld of de wil is om de rechten te verlengen.

Dat de wijzigingen zuiver als enig doel hebben het extra incasseren van leges en het sneller laten rouleren van graven, werd ook wel duidelijk.

Of inwoners van Nijkerk beseffen dat indien er bij een begrafenis is gekozen voor een looptijd van twintig jaar (en de rechten daarna niet worden verlengd) een graf zal worden geruimd en de plek voor hergebruik beschikbaar is, mag worden betwijfeld. Nu gaat een grafmonument soms tientallen jaren mee, de mogelijkheid bestaat dat in de nieuwe situatie dit naar twintig jaar verdwijnt en er een naamplaatje op een nieuw in te richten momenten nog slechts herinnert aan de overledene. In grote tegenstelling tot inperken van de mogelijkheden omtrent begraven, komt buurgemeente Amersfoort binnenkort met een uitbreiding. Daar wordt het mogelijk om een eeuwigdurend graf aan te kopen. Begaven is Amersfoort (voor zover mogelijk) of gebruik maken van een natuurbegraafplaats zal binnenkort wellicht de enige mogelijkheid zijn voor inwoners van onze gemeente om zelf vooraf te kiezen voor een lange looptijd en een zekere grafrust.

Wethouder Aboyaakoub was merkbaar onaangenaam verrast over de commotie die was ontstaan over het idee dat zij en haar ambtenaren met de schop in de hand gereed stonden om graven die waren uitgegeven voor onbepaalde tijd en waarvoor geen onderhoudsrechten waren betaald, te gaan ruimen. Er wordt volgens haar voorlopig alleen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om rechthebbenden die nu niets betalen mee te laten betalen. Dit zou juridisch haalbaar zijn. De rechtbank Alkmaar heeft daar in het verleden inderdaad een uitspraak over gedaan, het ruimen van graven bij het niet betalen werd echter als consequentie hierin niet opgenomen. Op dit moment is het zo, dat de graven voor onbepaalde tijd uitsluitend kunnen worden geruimd bij het gesloten verklaren van de begraafplaats. De graafmachine (vanwege milieuaspecten en lawaaioverlast wordt binnenkort een elektrische aangeschaft) hoeft hiervoor dus niet te worden gestart en de schop kan in de werkplaats blijven staan.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen