Nijkerk gaat Afghaanse vluchtelingen niet opvangen

Foto:

Onlangs vroeg Diane Palm (CU-SGP), of Nijkerk tijdelijke opvang aan gevluchte Afghanen gaat bieden.

Het antwoord van het college is nee.

In de beantwoording van de vragen gaat het college uitgebreid in op de rol die de gemeente speelt, vooral wanneer het gaat om het huisvesten van asielzoekers. Daar haalt Nijkerk de gestelde doelen: “Tot op heden is het, dankzij de enorme inspanning van de woningcorporaties en interne inzet, elk jaar gelukt om de taakstelling te halen. Daarbij zien we wel dat ook op het terrein van inburgering veel van onze lokale organisaties en samenleving wordt gevraagd. De taakstelling voor 2021 is 60. Er zijn dit jaar 56 statushouders voorzien van huisvesting en het is de verwachting dat we de laatste vier statushouders voor het einde van het jaar huisvesting kunnen toewijzen. Daarmee is Nijkerk één van de gemeenten in de provincie Gelderland die voorop loopt als het gaat om het behalen van de taakstelling.

Een inventarisatie van locaties voor noodopvang (het gaat om locaties die minimaal een jaar beschikbaar zijn) wordt op provinciaal niveau uitgevoerd. Nijkerk levert hiervoor input, maar heeft nog geen concrete opvang aangeboden. Lees hier de brief van het college.

Reactie Diane Palm

Met de vragen heb ik vooral aan het college willen vragen op welke manier de brief die de staatssecretaris stuurde onze aandacht heeft.

Het is inderdaad belangrijk dat gemeenten zoveel mogelijk serieus werk maken van het creëren van (tijdelijke) opvangplekken, om doorstroom te bevorderen. De aanleiding voor deze vragen was inderdaad de extra instroom’van Afghaanse vluchtelingen, maar met deze vragen hebben we niet willen stellen dat de gemeenten een x aantal Afghaanse vluchtelingen zou moeten opnemen. Wel wilden we weten welke investeringen er zijn gedaan om asielzoekers op te vangen en of tijdelijke noodvoorzieningen mogelijk waren. Het is goed om te horen dat onze gemeente voldoet aan de taakstelling en met diverse partijen in gesprek is (gegaan) om te kijken welke tijdelijke huisvestingsopties mogelijk zijn. Ik ben uiteraard heel benieuwd wat dit op termijn oplevert.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden