Hoe bang kun je zijn toch de besmetting mee naar huis te nemen

Foto:

Gek is dat je elkaar eraan herinneren moet dat er ook nog zoiets als een gewone verkoudheid bestaat.

Column van juffrouw Raadgever

Vanmorgen heeft ze weer een covid test gedaan. Ze voelde zich verkouden en was voor het eerst weer onder de mensen geweest een paar dagen geleden. Hoe bang kun je zijn toch de besmetting mee naar huis te nemen.  Gelukkig negatief. Gek is dat je elkaar eraan herinneren moet dat er ook nog zoiets als een gewone verkoudheid bestaat en je niet direct aan covid moet denken. En toch als het streepje alleen op de C rood wordt kon ze weer ontspannen en heeft ze gebeld en gevraagd of visite welkom is. Ze ziet er goed uit. Ik kan dan ook niet nalaten om haar te vragen wat zo lekker geweest is de afgelopen tijd. Ik had het kunnen weten haar antwoord is: “De stampotten natuurlijk, bij jou niet dan. Het was zulk depri weer de laatste tijd. Man ik heb ze allemaal gekookt. En jawel vandaag wordt het snert. Gisteravond al gekookt want het moet wel even ‘besterven’ zoals dat heet. Een dag later is het zo lekker en vooral heel veel spek en worst erin. Het water loopt me nu al door de mond.” Dan doet ze haar strak zittende jas uit en zie ik een enorme dikke trui. Met een grote glimlach op haar gezicht kijkt ze me aan en neemt me van top tot teen op. En grinnikt, maar zegt niets. Ik voel mezelf staan. Vorige week heb ik op de markt een knalroze warme trui voor een prikje gekocht. Ze is superlang en van een zachte dikke wol gebreid. Heerlijk zo’n trui waar je in kunt ‘wonen’. Haar trui is van hetzelfde type. Donkerblauw met grote kabels.  Ik kijk haar aan en tegelijk zeggen we: “Warme truien dag vandaag.” En schieten in de slappe lach. Nou de sfeer is weer gezet. Zo gek, eerder zouden we er nooit aan mee doen maar volgens ons is het een Covid virus die ons tot deze gekte lijdt. We hebben gewoon veel te veel tijd om dit allemaal te bedenken. “Jij bent ermee begonnen hoor,” zegt ze. Sinds jij me van het bestaan van de inhaakkalender hebt verteld ben ik te nieuwsgierig om niet even te kijken welk leuk thema erop staat voor de komende dagen en of ik er iets mee kan om jou uit te dagen. De te serieuze thema’s neem ik voor kennis aan.

Weet je trouwens dat het Chinese jaar van de Tijger op twee februari is begonnen. Wat het precies inhoud ben ik nog niet achter. Ik geloof er trouwens ook niet in.” Als ik voorstel om het samen op de laptop op te gaan zoeken vindt ze dat wel een goed idee. We lezen dat de energie dat in dit jaar heerst uit een bepaald element; aarde, metaal, hout, vuur of water van de Chinese astrologie komt. De twaalf dieren van de dierenriem, vijf elementen en Yin en Yang vormen de Chinese astrologie. De even jaartallen staan voor Yang en oneven voor Yin. Dit jaar is dus een even, Yang jaar, van het element Water en Tijger en duurt tot en met eenendertig januari van het volgende jaar. Elke twaalf jaar komt het jaar van de Tijger voor. Als je dus in 1938, na 31 januari, geboren bent of het twaalfde jaar daarna dus 1950 enzovoort, is de Tijger dus jou jaar. Wij vallen daar allebei buiten. Yang of Zon betekend in de Chinese astrologie ik of jezelf. Je eigen energie is dus sterk aanwezig. Er wordt een kalm maar beweeglijk jaar verwacht. Denk maar aan de beweeglijkheid van het water. De Tijger is sterk maar ook wispelturig en beloofd dus ook de nodige ‘leven’ in de brouwerij dit jaar. O, ja leuke weetjes je geluks-kleuren zijn blauw, grijs en oranje. Je geluks-bloem is de Gele daglelie, je geluksnummers zijn 1,3 en 4 ik zou 6,7 en 8 maar niet nemen want die brengen ongeluk. Best interessant er een beetje meer van te weten. Maar wat we er nu zelf mee moeten is ons niet helemaal duidelijk. En als we toch op de laptop bezig zijn zien we dat de inhaakkalender voor vandaag 11 februari ook nog de Wereld zieken dag heeft uitgeschreven. We zijn het erover eens dat het stimuleert om bijvoorbeeld vandaag nog een bloemetje bij iemand voor de deur te leggen. Besmettingsveilig in ieder geval. Verder staat voor maandag 14 februari Valentijnsdag op de kalender. Ook daar hebben wij pas de laatste jaren wat aandacht aan besteed. Waarschijnlijk ook het gevolg van het thuis zitten. Ze vertrouwt me toe dat ze voor het eerst iets voor haar maatje geregeld heeft. Zo spannend.

Voor ons beiden is de astrologie iets waar we ons nog nooit mee bezig hebben gehouden. Nieuwsgierig geworden zoeken we toch nog even verder naar ons eigen geboorte jaar en tot onze blijdschap blijkt dat wij beide uit het jaar van Yang, paard en hout komen.  De eigenschappen die we lezen komen ons wonderwel heel bekend voor.  Voor alle Tijgers onder ons een heel fijn jaar toegewenst.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen