Rondom Paasboswinkelcentrum voelt men zich een beetje onveilig

Foto:

In Paasbos is een leefbaarheidsonderzoek gehouden onder inwoners die rondom het winkelcentrum wonen.

Dat onderzoek bestond uit een enquête, die onder 1397 huishoudens is verspreid. 433 mensen gaven antwoorden en dat is onderzoekstechnisch voldoende voor een betrouwbaar beeldDe vragen gingen vooral de leefbaarheid, het veiligheidsgevoel en de overlast in de wijk.

Ongeveer de helft van de deelnemers ervaart wel eens overlast, maar voor de meerderheid van de deelnemers gaat het om weinig overlast. Het gemiddelde veiligheidsgevoel krijgt dan ook een zeven. Als er overlast wordt ervaren dan is dit het vaakst afkomstig van afval, geluid, vuurwerk of drugsgebruik. Deze overlast leidt bij de meeste deelnemers tot “een beetje” onveilig gevoel. Tien procent van de deelnemers die aangeven overlast te ervaren, voelt zich onveilig. Voor de gemeente was en is dit aanleiding om maatregelen te nemen.

Maatregelen

  • het plaatsen van slimme mosquito’s,
  • het in de avonduren openen voor jongeren van sportschool Muay Thai aan de Watergoorweg 85B,
  • het onderzoeken van de inzet van straatcoaches
  • en het plaatsen van een tijdelijke camera.

Deelnemers aan het onderzoek denken wisselend over deze maatregelen. Men heeft het meeste vertrouwen in de inzet van straatcoaches. Los van deze maatregelen werd in 2019 een buurtwacht opgericht. Die is nog steeds actief, en regelmatig op pad. “Met 6 man op dit moment en er kunnen altijd wat extra mensen bij”, aldus een van de initiatiefnemers. De buurtwacht heeft regelmatig contact met politie en handhaving.

Bereid om melding te maken

De gemeente heeft het afgelopen jaar veelvuldig opgeroepen om overlast en onveiligheid te melden bij de politie en gemeente. Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de deelnemers bereid is om melding te maken. 20% doet dit niet, voornamelijk omdat men denkt dat het geen zin heeft.

Niet veel vertrouwen

Uit het onderzoek blijkt ook dat de wijk het vertrouwen in de gemeente het cijfer 5,8 geeft.
Burgemeester Renkema: “Het onderzoeksbureau heeft ons laten weten dat dit cijfer vergelijkbaar is met wat zij zien bij andere gemeenten. We willen echter werken aan de opbouw van vertrouwen, door iedereen in de wijk te informeren over wat we doen en door betrouwbaar te zijn in wat we doen.”

Nog een onderzoek

In het najaar van 2022 komt er opnieuw een onderzoek. Dan wordt gekeken wat de inzet van de  tijdelijke camera en de straatcoaches hebben opgeleverd. De gemeente heeft doelen gesteld, die ze komende tijd wil halen.

Zo hoopt de gemeente terug te zien

  • dat er minder incidenten zijn,
  • dat inwoners zich gehoord en begrepen voelen en
  • dat inwoners en jongeren weer met elkaar verder kunnen.

Met het vervolg onderzoek wil de gemeente meten wat het effect van de maatregelen is en in hoeverre de doelen behaald zijn.

Dossier: Paasbos
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen