Nieuw gemeentehuis wordt 2,6 miljoen duurder

Foto:

De verbouw en inrichting van het nieuwe gemeentehuis gaat meer kosten dan aanvankelijk gedacht.

Dit komt onder andere door de problemen waar ons hele land mee te kampen heeft: grote prijsstijgingen door inflatie, gestegen energieprijzen en schaarste aan materialen. Daarnaast zijn bij de uitwerking van de plannen nog technische wijzigingen en noodzakelijke maatregelen naar voren gekomen, die in het oorspronkelijke bedrag niet meegenomen zijn. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad daarom om meer budget.

Aanvullend budget nodig

In januari 2022 stelde de gemeenteraad in totaal 4,6 miljoen euro beschikbaar voor de verbouw van het nieuwe gemeentehuis. Dit bedrag blijkt dus niet voldoende te zijn. De genoemde oorzaken maken het nodig dat de gemeenteraad aanvullend €2.576.000 beschikbaar stelt. 1,3 miljoen komt door de prijsstijgingen, de rest door de noodzakelijke maatregelen Daar komen nog eens extra eenmalige kosten (€ 204.000) bij.

Kostenstijgingen beperken

Er blijven de komende tijd onzekerheden voor het nieuwe gemeentehuis. Om de kostenstijgingen zo veel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk om de prijsafspraken met de aannemer vast te leggen vóór 1 januari 2023.
Het is ook belangrijk om snel te kunnen verhuizen. Langer blijven in het huidige stadhuis geeft ook extra kosten. Als de gemeenteraad aanvullend budget beschikbaar stelt, kan de aannemer snel starten met de verbouw het nieuwe gemeentehuis.

Duurzaam gebouw

Het nieuwe gemeentehuis wordt al een duurzaam gebouw, maar vanwege de hoge gassprijzen onderzoekt het college de komende tijd of het nieuwe gemeentehuis ook volledig gasloos en energieneutraal kan worden. En wat dat kost en bespaart. Zodra de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn, zal dit met de gemeenteraad gedeeld worden.

 

1,3 miljoen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen