Structurele krapte vraagt om andere aanpak arbeidsmarkt

Foto:

AMERSFOORT –  2022 is het jaar waarin de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt een recordhoogte bereikte.

Ook in de regio Amersfoort is hier sprake van. Dat blijkt uit de UWV-publicatie Regio in Beeld. Daarnaast is er in alle beroepsgroepen sprake van een tekort aan personeel en steeg het aantal openstaande vacatures in de regio Amersfoort naar 10.600. Aan de andere kant daalde het aantal WW-uitkeringen in het derde kwartaal tot minder dan 3000 in onze regio en naar 152 duizend landelijk. Werkgevers hebben steeds meer moeite met het vinden en behouden van personeel. Het tekort aan personeel wordt ook steeds meer gevoeld in de regio Amersfoort. In een aantal sectoren zal deze krapte structureel zijn. Dat vraagt wat van alle arbeidsmarktpartijen.

Tekorten in beeld

In totaal stonden er aan het eind van het tweede kwartaal 10.600 vacatures open in de regio Amersfoort. De arbeidsmarktregio Amersfoort werd daarom medio 2022 getypeerd als zeer krap. Dit betekent dat er veel meer vacatures zijn dan mensen die deze vacatures kunnen vervullen. Dat beeld zien we in het hele land. Er zijn al langere tijd meer vacatures dan werkzoekenden en deze krapte op de arbeidsmarkt is opgelopen naar recordhoogte. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2022 stonden landelijk tegenover elke 100 werklozen inmiddels 143 openstaande vacatures.

Ontwikkeling vacatures

Het aantal openstaande vacatures is in de arbeidsmarktregio Amersfoort is sinds begin 2021 gestegen van 6.100 tot 10.600. Van de vacatures die medio 2022 openstonden in de regio, waren de meeste voor een bedrijfseconomisch en administratief, dan wel een technisch beroep. Het gaat hier bijvoorbeeld om beroepen als postbezorgers, (hotel)receptionisten, financieel-administratief medewerkers, accountants, beleidsadviseurs, monteurs, projectleiders, werkvoorbereiders, elektriciens, medewerkers technische dienst, lassers en calculators. Het is voor werkgevers erg lastig om de vacatures te vervullen doordat hiervoor steeds minder werkzoekenden beschikbaar zijn.


Bron: UWV

Ontwikkeling WW

Doordat er veel werk beschikbaar is neemt het aantal WW-uitkeringen in de loop van 2022 ook verder af. Eind november 2022 werden er nog 2.706 WW-uitkeringen door UWV in de regio Amersfoort verstrekt. De komende maanden zal blijken hoe het aantal WW-uitkeringen zich verder zal ontwikkelen.

Andere aanpak structurele tekorten arbeidsmarkt

Door vergrijzing, ontgroening, een toenemend aantal vacatures, minder werkzoekenden en een kwalitatieve mismatch staat de arbeidsmarkt onder spanning en zal de krapte in een aantal sectoren zoals de zorg, techniek, ICT en bouw structureel zijn. Dat vraagt wat van alle arbeidsmarktpartijen. UWV wil er samen met partners zoals gemeenten, vakbonden, onderwijs en werkgevers uit de regio Amersfoort zijn voor iedereen op de arbeidsmarkt. Ondanks de krapte zijn er namelijk nog steeds mensen die moeilijk werk kunnen vinden, terwijl ze dat wel graag zouden willen. Bijvoorbeeld omdat hun ervaring, opleiding of arbeidsfitheid niet aansluit bij wat er gevraagd wordt door werkgevers. Dit vraagt creativiteit en flexibiliteit van werkgevers, werkzoekenden en alle andere arbeidsmarktpartijen.

Theatershow ‘Kijk eens door een andere bril’ vol inzichten en inspiratie over krapte op de arbeidsmarkt

Dennis de Jong, rayonmanager UWV: ‘Met de theatershow ‘Kijk eens door een andere bril’ op dinsdag 13 december heeft het Werkgeversservicepunt (WSP) regio Amersfoort al onze samenwerkingspartners uit de regio op een andere manier mee willen nemen in de krapte op de regionale arbeidsmarkt.’ Ook de UWV-publicatie Regio in Beeld die tijdens de theatershow door Jeroen Schuil, arbeidsmarktadviseur bij UWV, verder is toegelicht illustreert wederom dat we in de regio Amersfoort samen voor een grote opgave staan. Dit vereist een creatieve en andere aanpak van de tekorten op de arbeidsmarkt, waarbij we alle samenwerkingspartners uit de regio hard nodig hebben. Dennis: ‘In de vorm van het Werkcentrum regio Amersfoort bieden we daarom vanaf nu ook gezamenlijk op één plek onze brede dienstverlening aan op het gebied van werk, inkomen, leren en ontwikkelen voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Om deze prestatie te vieren staat er eind januari een officieel openingsmoment van het werkcentrum gepland met de regionale bestuurders.’ Ook voegen wij na deze theatershow de daad bij het woord door de werkgevers die aanwezig waren bij de theatershow in januari in gesprek te laten gaan met regionale werkzoekenden. Wij hopen dat zij door samen door een andere bril naar de kwaliteiten van werkzoekenden te kijken, en vooral te bespreken wat wèl kan op het gebied van werk, er mogelijk mooie matches ontstaan die voor beide partijen voor een mooi begin van 2023 kunnen zorgen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen