Woondeal Foodvalley: 25.000 woningen, 30% sociaal

Foto:

Wethouders van de Foodvalley-gemeenten en gedeputeerden van de provincies Gelderland en Utrecht tekenden woensdag 8 maart met minister Hugo de Jonge de Woondeal Regio Foodvalley.

Hierin staan afspraken over de bouw van 25.000 nieuwe woningen tot en met 2030.

De woningcorporaties in de Foodvalley reikten een ondersteuningsverklaring uit. Zij willen 30% van die regionale woningbouwopgave voor hun rekening nemen.
Tot en met 2030 wil het kabinet 900.000 nieuwe woningen bouwen, waarvan twee derde in het betaalbare segment. Het Rijk, de provincies, regio’s en gemeenten hebben hierover afspraken gemaakt in zogenoemde woondeals.

Regionaal bod

In de Woondeal Regio Foodvalley gaat het onder andere over de bouw van 25.000 nieuwe woningen tot en met 2030. Dit sluit aan op de Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley. En ook op het regionale bod dat de woningcorporaties in de Foodvalley in september 2022 deden aan hun colleges van B&W. Zij willen 12.000 woningen en 1.200 studenteneenheden realiseren tussen 2022 en 2040.

Corporaties in de startblokken

De woningcorporaties in de Foodvalley staan dan ook achter de Woondeal. “In onze begrotingen houden we al rekening met de bouw van ruim 8500 woningen tot 2030”, schrijven zij in een
ondersteuningsverklaring. Dat is ongeveer 30% van het totaal aantal huizen dat in de Foodvalley moet worden gebouwd.

Nieuwe vormen van regionale samenwerking

In hun verklaring stellen de corporaties dat de woondeal alleen samen en regionaal te realiseren is. “En dat vraagt nieuwe vormen van regionale en intensieve samenwerking”, stellen zij. “De woondeal geeft een goed beeld van het wat. We staan te popelen om samen in het bestuursconvenant het hoe uit te werken”. Marco de Wilde, woordvoerder namens de aangesloten woningcorporaties regio Foodvalley: “De woningnood in onze regio is groot. We kunnen de grote ambitie alleen realiseren als gemeenten en corporaties regionaal samenwerken.”

 

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen