Prijzen oude woningen dalen onevenredig hard

Foto:

Het energielabel weegt tegenwoordig zwaarder dan karakteristiek uiterlijk.

Woningen gebouwd vóór 1930 dalen aanzienlijk harder in waarde dan gemiddeld. Het lage energielabel weegt nu zwaarder dan het vaak karakteristieke uiterlijk van deze huizen.

In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden prijzen van woningen gebouwd voor 1930 met ruim 6%. Die prijsdaling is aanzienlijk groter dan die van woonhuizen gebouwd na de jaren ’30. Dit blijkt uit een analyse van dataplatform Kadasterdata.nl, dat mediane vierkante meterprijzen vergeleek.

Beperkte energiezuinigheid

De voornaamste verklaring waarom vooral oude woningen een flinke prijsdaling laten zien, is de beperkte energiezuinigheid ervan. Binnen de bouwjaren 1880-1929 ligt de mediane vierkantemeterprijs bij woningen met energielabel G gemiddeld ruim 25% lager dan bij panden met een label F of zuiniger. Uit eerder onderzoek bleek al dat kopers steeds kritischer kijken naar het energielabel.

“Oude woningen zijn over het algemeen erg in trek vanwege hun karakteristieke bouwstijl”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Ik ben benieuwd wat deze prijsontwikkelingen met die populariteit doen. Naar verwachting blijven huizenzoekers voortaan sterk naar het energielabel kijken en willen zij daar significant meer voor betalen. Ik vermoed dat woningen met een wat hoger energielabel sneller verkocht raken.”

bron: Vastgoedactueel

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen