Meer starters vragen een hypotheek aan

Foto:

Starters krijgen steeds meer kansen op de woningmarkt.

Het percentage aanvragen door mensen die hun eerste woning kochten, steeg in april naar 55% van het totaal aantal hypotheekaanvragen.

De hypotheekmarkt verandert

Het aantal aanvragen is het afgelopen halfjaar ongeveer gelijk gebleven, maar als je dit vergelijkt met een jaar geleden, is het aantal met maar liefst 42% afgenomen. De oorzaak hiervan is de oversluitmarkt. Met de gestegen hypotheekrentes is het niet meer voordelig om over te sluiten. De niet-kopersmarkt droogt op. De verdeling van starters en doorstromers is wel veranderd. In april kwam 55% van de hypotheekaanvragen van starters, terwijl dit de afgelopen jaren gemiddeld zo’n 45% was.

Hypotheekbedragen dalen

Het gemiddelde hypotheekbedrag van een starter lag in april op €320.046,-, vorig jaar lag dit nog 6% hoger. Dit komt door de dalende woningprijzen. Starters die eerder niet voldoende hypotheek konden krijgen om een woning te kopen, kunnen dat met de afnemende huizenprijzen wel. Ook doorstromers profiteren van de dalingen; het gemiddelde hypotheekbedrag daalde voor hen met 10%.

Loon- en rentestijgingen

De rente is in de afgelopen tijd flink gestegen. Maar daarentegen is ook het gemiddelde loon van de Nederlander fors omhooggegaan, waardoor mensen meer kunnen lenen. Weegt dit tegen elkaar op? Volgens De Nederlandsche Bank niet. Het voordeel van het hogere loon geeft de starter alsnog meer ruimte op de woningmarkt. Volgens schattingen is de betaalbaarheid van een woning voor starters met 4% toegenomen ten opzichte van eind 2021.

Minder last van beleggers

In veel grote steden kun je tegenwoordig alleen een woning kopen als je er zelf in gaat wonen. Dat zorgt voor een dalende concurrentie van beleggers voor starters die een woning willen kopen. Daarnaast is de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd en heeft de verhoogde hypotheekrente ook grote invloed op de inkomsten van een huisjesmelker. Het voordeel is dat de woningmarkt betaalbaarder wordt voor starters, doordat ze minder hoeven op te bieden tegen beleggers.

Nog steeds een uitdaging

Ondanks dat de woningmarkt steeds licht verbetert, blijft het voor starters lastig om een huis te kopen. Een bestaande woning kostte afgelopen kwartaal gemiddeld €394.000,-, terwijl er in een startershuishouden zo’n €67.000 wordt verdiend. Hiermee ligt je maximale lening (met de huidige rente van zo’n 4%) rond de €312.000. Kortom, het blijft een uitdaging.

Ben jij starter en wil jij een hypotheek voor jouw eerste huis?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan een vrijblijvende afspraak met een van de Domicilie hypotheekadviseurs en zij kijken samen naar wat er in jouw situatie mogelijk is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen