INGEZONDEN BRIEF: Ons Hoevelakens asielzoekerscentrum en ons eigen B&W

Foto:

En dus kwamen Burgemeester en Wethouders voor de dialoogsessies AZC vanuit de grote stad in juni naar ons dorp.

Politie en BOA’s erbij want ons B&W uit de grote stad schijnt bang te zijn voor zijn dorpelingen in Hoevelaken. En ons B&W is ook bang voor de Pers en had voor de dorpelingen bedacht dat de dorpelingen dat ook waren, dus geen Pers. Gewoon een besloten overleg daar voelt B&W uit de grote stad zich ook het meest comfortabel bij. Ze doen het in het stadhuis in de grote stad met raadsvergaderingen niet anders, nou ja bijna dan.

Bij besloten raadsvergaderingen die volgens de wet eerder uitzondering dan regel moeten zijn, geldt een algehele wettelijke geheimhoudingsplicht, voor het onderwerp en de inhoud. Voor iedereen!!! Heel lastig. Als burger hoor je dan nooit iets. En de Pers kan het publieke belang niet dienen om juiste en volledige informatie te verstrekken over het politieke proces. Klopt, het heeft autocratische trekjes. Beetje Wit Russisch Nijkerk.
Hulde dus voor raadslid Irene van PRO21 die daar eindelijk bij de laatste besloten vergadering vlak voor de vakantie eens dwars voor ging liggen.

Marjolein van de 1e Kamerfractie van de PVV die in het dorp woont, stond voor de deur van EK retail/AZC met 11 demonstrant aanhangers. Ja, wel een gek getal maar er waren er niet meer begreep ik. Verder de gebruikelijke (bijna) bejaarden met of zonder rollater die uit verveling hele dagen voor een bouwput hangen en nu voor het EK/AZC. En één verdwaalde toerist die de historische binnenstad van een grote stad zocht.
Verder rustig, zoals het altijd rustig is in ons dorp.

En zoals B&W bang is voor zijn dorpelingen zijn sommige dorpelingen dan weer bang voor migranten. En die waren uitgenodigd begreep ik.
Een selecte club bangerds uit de directe omgeving van het AZC. De bangerds kennen de zeevarende migranten van de TV. Migranten die inmiddels voor niets en helemaal niemand meer bang zijn na hun meest erbarmelijke reis naar en door Europa. Zulke reizen maken wij niet. Trouwens wij eisen gelijk compensatie voor een verloren koffertje of zonnebrilletje na een weekje Griekenland. We hebben daar zelfs wettelijke regelingen en verzekeringen voor.
Oh, en de ANWB niet te vergeten om al je problemen op te lossen.
Nee, migranten kennen dat niet.

En daar ging het verslag van de dialoogsessies over. Over bang, angst, onwijze angsten, die gierende onzekerheid die je bij de keel grijpt, trillende stemmen, klamme handen, hallucinaties, hoofdpijn en stress die je in je hele lichaam voelt. Angstige en onveilige gevoelens en vooroordelen rond mensen die wij migranten noemen en niet kennen, gierden door de zalen. Ik hoorde dat in één zaal even een keer het licht uitfloepte wat aanleiding gaf tot enorm gegil toen iemand riep: “daar zijn ze al”.

Ons B&W die bij veel vragen geen passend antwoord gaf of het standaard antwoord herhaalde dat er een veiligheidsplan kwam en dat zij politie en BOA’s voor het dorp hadden en zelfs extra BOA’s wat volgens B&W de remedie tegen angst in het dorp is, wat natuurlijk niet zo is. En extra surveillance en nog meer BOA’s als dat nodig is.

Er kwam een opvallend voorstel van een dorpeling angsthaas. “Sluit sluiproutes naar woonwijken en speelplaatsen af, bijv. de Eiberlaan” of iets concreter van een andere haas in een andere zaal, “Kan het pad bij de Eiberlaan worden afgesloten?”
Wat ze bedoelen te zeggen in Hoevelakens Klein Aerdenhout aan de Eiberlaan; Migranten zijn welkom maar graag elders in het dorp. Ze willen zelfs geen spelende migranten kinderen zien in Hoevelakens Klein Aerdenhout. Zo bang daar.

En in de ene zaal riep een ervaren B&W bestuurder inmiddels uit zijn hoofd het standaard veiligheidsantwoord terug op de sluiproutevraag: “De politie en de boa’s zullen regelmatig surveilleren in de omgeving rondom de noodopvanglocatie. Daarnaast is er een prioriteitstelling bij de boa’s en er komt extra boa-capaciteit”. Zo mooi, maar dit zegt natuurlijk dus allemaal niks. Alleen dat je vanaf nu bij het oversteken vreselijk uit moet kijken omdat je voor je het weet onder één van de vele vele BOA auto’s ligt.

En in de andere zaal riep een andere ervaren B&W bestuurder opgetogen terug op de vraag over het afsluiten van het Eiberlaanpad: “Door de gemeente zal worden bekeken of dit pad kan worden afgesloten. Met de bewoners zullen wij in gesprek gaan”.
Ik hoorde dat er n.a.v. dit antwoord en als dat afsluiten zo makkelijk gaat, gelijk meer paden en straten zijn waarvan de bewoners nu met B&W in gesprek willen over afsluiting voor migranten. Er was nog iemand van de Stoutenburgerlaan bang voor inbraak. En die laan gaat dan natuurlijk ook dicht. B&W moet dus aan het puzzelen met omleidingen voor twee en een half jaar. Geweldig.

Maar ze zeiden ook dat er nog niets beslist is, dat zij als B&W dit samen met de dorpelingen gingen doen, zo mooi. En dat de gemeenteraad trouwens de eindbeslissing neemt. En dat het EK/retail een AZC overeenkomst heeft met de COA van Staatssecretaris Eric van de Brekelmannetjespartij (woordvoeder migranten 2e Kamer en tegen migranten). U kent ze, Mark R. is hun baasje, nog.
Klopt, als B&W staan wij eigenlijk overal buiten. Zo mooi, het lijkt ze ook te overkomen dat AZC begreep ik.

Eén raadslid stuurde een amicebrief naar Staatssecretaris Eric van zijn Brekelmannetjes partij van aanvoeder Mark R. om te laten weten welk type migrant niet welkom was. Ook aan ons want wij mochten de brief ook lezen. Zo fijn. Maar dat wisten wij natuurlijk al omdat de burgemeester dat ook al gezegd had.

Matthias haalde de pers over het AZC met de tekst: “onder deze voorwaarden niet”, welke dat waren zei hij er niet bij en onder welke voorwaarden wel zei hij ook niet. Dat wij het als kieser ondertussen met het CDA ook niet meer weten, is dus niet verwonderlijk.

Inspraak verloopt in ons bestuurlijk bestel via de door ons gekozen raadsleden, want die maken namens de kiezers straks de keus of zij instemmen met het AZC dat B&W wil. App, mail of bel je gekozen raadslid dus als je wat wil laten weten. En wellicht komen de raadsleden zelf nog eens kijken in het dorp voordat zij beslissen, misschien.

De communicatie had beter gekund, zei de burgemeester later. Klopt communicatie verloopt via effecten en niet via doelen en dat was even fout ingeschat.

In september gaat B&W in de herhaling met dorpelingen. Er is nog wat missiewerk te doen. Graag uitdrukkelijk met de Pers erbij deze keer, zoals dat in dit land hoort. En ook omdat de Pers kan helpen de positieve kanten van het besluit van B&W over het opvangen van migranten te belichten.
Want de meeste migranten mogen straks, vanwege de door onze politiek vastgestelde regels, gewoon in ons in vele opzichten onwaarschijnlijk fijne en weergaloos rijke land blijven. Net als Dilan Yeşilgöz

Jan Huttenga

De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden brieven, maar behoudt zich het recht voor brieven in te korten

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen