Aeres leerlingen kookten met restjes in de Verspillingsvrije week

Foto:

Een receptenboekje (met recepten die voedselverspilling voorkomen) was het uitgangspunt.

Dat boekje was eerder dit jaar een winnend  idee van de leerlingen van kindcentrum Holk in de jeugdgemeenteraad.

De Masterclass Koken met restjes bij Aeres VMBO was voor de vierde klassers van de VMBO Foodopleiding.  Ze hadden er – naar eigen zeggen – veel zin. Ze vonden het ook de moeite waard om op deze manier tegen koken aan te kijken.“Ik vind het leuk om te bakken en ik vind het fijn als eten niet weggegooid wordt. Thuis maak ik ook graag wentelteefjes van oud brood.”
Kok Giel Dons, van Dons catering uit Wageningen, verzorgde de masterclass. Leonie, leerling van Aeres VMBO: De leerlingen maakten aardappelsoep, wortelsoep, komkommerspread, tomatensap en van oud brood croutons en wentelteefjes. Giel Dons: “Als eigenaar van onder andere Pickleshop ‘Wat in het vat zit’ werk ik veel met restvoedsel. Ik vind het leuk om de leerlingen van het Aeres iets te leren. Uit de biologische Ommuurde Tuin in Wageningen heb ik restvoedsel meegenomen om de leerlingen te laten zien wat je met deze producten kunt maken.”

André Meijerink, Beleidsadviseur Grondstoffen en Circulaire Economie van de Gemeente deed mee

Evenals wethouder Audrey Rohen. Prikte ze ’s morgens nog een ballon door, nu stond achter de inductiekookplaat vol genoegen mee te bakken. Ze maakte wentelteefjes van oud brood.
Rohen: “Handig om op deze manier je eten op te maken. Want weggooien is echt ontzettend zonde. Er zitten veel energie en grondstoffen in het telen, oogsten, bewerken, verpakken, koelen en vervoeren van voedsel. Wanneer eten in de prullenbak wordt gegooid, is dat allemaal voor niets geweest.”

Groepsfoto leerlingen Aeres VMBO Nijkerk, docent Mark reuring, wethouder Rohen en projectleider Wieke Bonthuis Regio Foodvalley

Het boekje “Recepten tegen voedselverspilling’ is voor belangstellenden af te halen bij de Klimaatkamer. Die staat nu nog op het Wheemplein. En verhuist binnenkort naar Hoevelaken (bij de Stuw). Je kunt het ook hier downloaden.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen