“Omdat we moeten stoppen met verbranden”

Foto:

Omdat we moeten stoppen met verbranden was de primaire drijfveer van Jan Hein Blom om zijn bedrijf Youen (gevestigd aan de Nijverheidsstraat 15) te beginnen.

Hij zei dat tijdens een presentatie in de businessclub van Sparta afgelopen donderdagmiddag. Natuurlijk is hij een ondernemer, maar wel een met een missie, want “mijn kinderen groeien op in toenemend klimaatgeweld”.

De presentatie was bedoeld voor ondernemers, maar eerlijk gezegd, daar waren er niet veel die middag. Dat maakte de middag overigens niet minder interessant. Zowel voor ondernemers, als voor particulieren. Blom was overtuigd van zonne-energie en het financiële voordeel dat dat voor ondernemers (en particulieren) oplevert. Volgens hem maken zij hun bedrijf/woning “responsive” met zonnepanelen batterijen en laadpalen. “Dat is ook echt een lucratieve investering, die je er in 5 ot 6 jaar weer uit hebt.”

Bouw Logistics begreep dat een paar geleden.

Veel andere ondernemers hebben dat intussen ook wel begrepen. Volgens Blom zijn het niet de beleidsmakers, noch de grote ondernemingen, die voor de zo noodzakelijke energietransitie zorgen. Dat zijn vooral de MKBbedrijven.

Wist u trouwens, dat er in Nederland inmiddels 48 miljoen zonnepanelen gelegd zijn? Het merendeel daarvan de laatste paar jaar en dat komt vooral door de salderingsregeling en ander subsidies.

Dat zei Jasper Ensing (van de branche organisaties Holland Solar): “Nederland is koploper in zonne-energie.” Volgens hem wordt zonne-energie de belangrijkste energiebron van de toekomst en het aanbod daarvan moet nog veel verder omhoog. Hij schatte in, dat de elektriciteitsvraag in 2030 verdubbeld zal zijn.

Heel veel zonnepanelen worden in het buitenland gemaakt. Maar er is ook een Nederlands bedrijf, dat ze maakt: Solarge. De onderneming – vanmiddag vertegenwoordigd door Jörgen Derksen – maakt lichtgewicht zonnepanelen “Solo”. Ze zijn van carbon en dus  ultra licht. Dat is een pluspunt, omdat 40% van  fabrieksdraken dikwijls niet geschikt is voor de (te zware) standaardpanelen. Bovendien zijn de panelen circulair. Als ze “op” zijn, kunnen ze aan Solarge terug verkocht worden en vervangen worden door nieuwe panelen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen