De huizenmarkt: de laatste trends en ontwikkelingen

Foto:

De woningmarktcijfers van het derde kwartaal van 2023 zijn onlangs weer gepubliceerd door het NVM.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat het afgelopen kwartaal het aantal transacties in de koopwoningmarkt op peil is gebleven en de prijzen licht gestegen zijn. Alle overige belangrijke cijfers delen wij graag met je.

Stijging verkoopprijzen zet door

Vorig kwartaal was er, na een korte periode van prijsdaling, weer een stijging van de woningprijzen. Dit kwartaal zet de prijsstijging door. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het 3e kwartaal van 2023 422.000 euro. Dat betekent voor het tweede kwartaal op rij een stijging van +1,7% ten opzichte van het 2e kwartaal van 2023. Op jaarbasis is er nog wel sprake van een daling van -1,7%.

De prijsstijging op kwartaalbasis is in vrijwel alle regio’s in Nederland terug te zien. Verder zien we dat het herstel van de verkoopprijzen op jaarbasis bij tussenwoningen het snelst gaat. De verkoopprijs van appartementen en vrijstaande woningen liggen ten opzichte van een jaar geleden nog wel lager.

Aantal verkopen iets hoger dan vorig jaar

NVM-makelaars verkochten in het 3e kwartaal van 2023 ruim 33.500 bestaande koopwoningen, dit is 2,4% meer dan vorig jaar. Vergeleken met een kwartaal eerder daalde het aantal verkopen met -1,8%. Een derde kwartaal is altijd een wat rustigere periode met minder verkopen.

Gemiddeld duurt het nu 33 dagen om een woning te verkopen. Het is een dag sneller dan vorig kwartaal, maar nog wel 6 dagen langzamer dan in dezelfde periode vorig jaar. 82% van de woningen is binnen een kwartaal verkocht. En nog eens 11% binnen een half jaar. Deze percentages zijn allemaal net iets positiever dan vorig kwartaal.

Er wordt net iets meer betaald dan de vraagprijs

Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs werd verkocht zien we dit kwartaal toenemen naar 45%. Vorig kwartaal was dit nog 39%. Er wordt weer vaker overboden en verkopers hebben een betere positie in onderhandelingen.

Gemiddeld wordt er weer iets meer betaald dan gevraagd voor een woning. Het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs ligt in het 3e kwartaal op +0,2%. In het 1e en 2e kwartaal van 2023 was het vraag-verkoopprijsverschil nog negatief en werd er gemiddeld net iets minder betaald dan de vraagprijs.

Bij vrijstaande woningen kan door kopers nog het meest onderhandeld worden; er wordt gemiddeld 2,1% minder betaald dan gevraagd wordt. Voor een 2-onder-1-kapwoning werd gemiddeld 0,3% minder betaald. Bij tussenwoningen is het positieve prijs-verkoopprijsverschil het grootst met +1,4%, gevolgd door appartementen (+0,7%) en hoekwoningen (+0,3%).

Minder woningen staan te koop

Vergeleken met afgelopen kwartaal staan er 7% minder woningen in aanbod. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedraagt de daling -1,9%. Dat is geen goed teken, de woningmarkt is gebaat bij voldoende woningaanbod voor potentiële kopers om uit te kiezen. Het aanbod daalt niet omdat er zoveel verkocht wordt, maar vooral omdat er minder woningen te koop worden gezet doordat de doorstroming stokt.

De krapte op de woningmarkt neemt dus verder toe. Dat komt doordat de verkoopaantallen nauwelijks lager liggen dan vorig kwartaal, terwijl het woningaanbod wel flink lager ligt. Voor elke woningzoeker stonden er in het derde kwartaal 2,6 woningen te koop. De krapte is het grootst voor tussenwoningen (1,8). Voor vrijstaande woningen is de markt nog wat ruimer (4,8).Alle NVM-woningmarktcijfers ontvangen?
Wil je graag alle relevante cijfers en data van de woningmarkt ontvangen? Speciaal voor jou hebben wij al deze data gebundeld in onze Kwartaalrapportage Woningmarkt. Hierin zijn niet alleen de landelijke cijfers opgenomen, ook de woningmarktcijfers van de gemeente Ede, Veenendaal, Nijkerk en Amersfoort. Aan de hand van deze kwartaalrapportage kun je gemakkelijk de lokale cijfers vergelijken met de landelijke cijfers.

Alle NVM-woningmarktcijfers ontvangen?

Wil je graag alle relevante cijfers en data van de woningmarkt ontvangen? Speciaal voor jou heeft Domicilie al deze data gebundeld in een Kwartaalrapportage Woningmarkt. Hierin zijn niet alleen de landelijke cijfers opgenomen, ook de woningmarktcijfers van de gemeente Ede, Veenendaal, Nijkerk en Amersfoort. Aan de hand van deze kwartaalrapportage kun je gemakkelijk de lokale cijfers vergelijken met de landelijke cijfers.

Je vraagt de Kwartaalrapportage Woningmarkt hier gratis aan.

Wil jij meer inzicht in de situatie voor jouw huidige woning? Of juist voor een woning die je wilt aankopen? Neem gerust contact met Domicilie op. Wij helpen jou hier graag verder mee en staan voor je klaar met persoonlijk advies

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen