Ongeveer 150 mensen halen informatie over windmolens op

Foto:

In drie aansluitende bijeenkomsten kwamen ongeveer 150 mensen maandagavond naar De Flier.

Zij wilden wel eens weten, hoe de vlag van de komst van windmolens erbij hing. Informatie kon opgehaald worden bij tafels, waaraan dan ook allerlei discussies ontstonden.

Deelnemen aan de exploitatie van windmolens was één van de tafels. Dat is wel ver vooruit denken, want een beslissing over de windmolens is nog niet genomen. Dat is een heel proces, met onder andere een zogeheten MER (MilieuEffectRapportage).

Een onderdeel daarvan is het onderzoeken van allerlei (milieu- en gezondheids-)aspecten. In dit proces zijn er ook mogelijkheden om bezwaar te maken, een zienswijze is daarvoor de formele titel. Inspreken in commissievergaderingen kan ook. Dan moet je wel de agenda van de gemeenteraad in de gaten houden. Verder was er nog een tafel, waar het vooral over gezondheid (overlast bijvoorbeeld) ging

Over twee weken heeft de gemeente het verslag van deze bijeenkomsten klaar.

Het publiek bestond voornamelijk uit mensen, die zich lieten informeren en in die zin vragen stelde. Intussen is er een stichting, die zich er al een paar jaar tegenaan bemoeit om te voorkomen, dat er een windmolen naast de wijk Corlaer komt. Dat is één van de “zoekgebieden” Die stichting is al een eind verder en teleurgesteld.

Waar staan we? De lege huls van participatie

Met telefoon: Shailen Rambaran Mishre van die stichting

Zo voelen de mensen van de stichting  “Leefbaar en duurzaam Nijkerk” zich.

Er circuleert een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van de stichting. Een geschiedenis, die eigenlijk nog maar kort is.  De stichting werd in 2021 opgericht. Op de tamtam van de stichting werden meer dan 220 zienswijzen ingediend tegen de komst van die windemolens. De antwoorden leverden intussen een notitie van 45 pagina’s op. De vraag is, of al dat werk voor niks is geweest. Naar verluid zou de provincie gaan beslissen en niet Nijkerk. Daarom heeft de stichting nu ook zienswijzen  bij de Provincie Gelderland ingediend.
Reacties zullen nog wel even op zich laten wachten, zo is te lezen in een nieuwsbrief van de provincie

Whatsappgroep

Onlangs kwam de groep in het politiek inloopspreekuur uitleggen, waarom ze de stichting zich niet serieus genomen voelt. Vanuit de politiek heeft alleen de Lokale Partij contact met de stichting opgenomen. Die laat het er overigens niet bij zitten. Sinds kort is er een aparte whatsappgroep, “Leefbaar Nijkerk”

Petitie

Bovendien is er een petitie opgesteld. “Stop windturbines in woonwijk Corlaer Nijkerk“.

 

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen