Talentenfestival brengt werkgevers en werkzoekenden bij elkaar

Foto:

AMERSFOORT – Rond de 260 mensen haalden maandagmiddag hun badge op aan de balie van de Flint.

Talentenfestival


Vooral werkgevers, maar ook werkzoekenden en bestuurders kwamen naar de Inspiratiemiddag, georganiseerd door onder andere het UWV en het Werkgeversservicepunt. Die wilden op deze niet alledaagse manier werkzoekenden en werkgevers bij elkaar brengen. Niet door een markt te organiseren, maar door een talentenfestival. Daar konden werkgevers en werkzoekenden inspiratie krijgen, workshops volgen en werkgevers potentiële talenten ontmoeten.

Daar was ook duidelijk behoefte aan. In de grote zaal bleek het overgrote deel van de werkgevers openstaande vacatures te hebben.

Werkzoekenden vertelden ons, dat ze inderdaad inspirerende gesprekken op weg naar werk hadden kunnen voeren.

De organisatoren waren tot deze opzet gekomen, omdat het vinden van de juiste medewerkers een steeds grotere uitdaging is.

Het vereist lef, een vernieuwende aanpak en een focus op talenten en vaardigheden bij werkgevers om nieuwe medewerkers te vinden.

Regio in beeld


Jaarlijks presenteert UWV de actuele stand van zaken rondom de arbeidsmarktcijfers en blikt het vooruit in het rapport “Regio in Beeld”.

In 2023 groeit het aantal banen in Amersfoort nog flink, maar in 2024 valt de groei terug. De krapte op de arbeidsmarkt blijft voorlopig bestaan, omdat er te weinig mensen zijn om alle banen te vervullen.

In de afgelopen twee jaar is het aantal banen in Amersfoort met 9.300 gestegen. In 2023 groeit de arbeidsmarkt nog, maar in 2024 zal het aantal banen in sommige sectoren zelfs krimpen. Zo zullen er in de financiële dienstverlening, industrie en transport & logistiek minder banen zijn. In de ICT en groothandel zal de groei juist doorgaan.

Er zijn nu veel vacatures in Amersfoort. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2023 stonden er 10.100 vacatures open. Dat zijn er minder dan een jaar eerder, maar nog altijd veel meer dan voor de coronacrisis. Het is in veel beroepen moeilijk om personeel te vinden.

De krapte op de arbeidsmarkt wordt veroorzaakt door twee dingen: vergrijzing en een mismatch tussen werkgevers en werkzoekenden. Door vergrijzing gaan er steeds meer mensen met pensioen. In Amersfoort zullen de komende jaren 73.400 inwoners van 50 tot 65 jaar de groep 65-plus bereiken.

Daarnaast is er een mismatch tussen werkgevers en werkzoekenden. Werkgevers zoeken vaak mensen met specifieke vaardigheden of opleidingen. Werkzoekenden hebben soms niet de juiste vaardigheden of opleidingen, of ze vinden de banen niet aantrekkelijk genoeg.

De krapte op de arbeidsmarkt heeft gevolgen voor zowel bedrijven als mensen. Bedrijven kunnen moeilijk groeien als ze niet genoeg personeel kunnen vinden. Mensen die graag aan het werk willen, kunnen soms niet aan een baan komen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen