Huisartsenspoedpost Eemland: sneller duidelijkheid over botbreuken

Foto:

AMERSFOORT – Huisartsen van spoedpost Eemland kunnen nu ’s avonds en in het weekend direct röntgenfoto’s aanvragen bij de afdeling Radiologie van Meander Medisch Centrum.

Dat was tot voor kort niet mogelijk, waardoor patiënten vaak lang moesten wachten op de uitslag.

Ook bleek dat ongeveer de helft van de patiënten uiteindelijk geen botbreuk had. Die patiënten hoefden dus niet naar de spoedeisende hulp (SEH), maar konden gewoon naar huis.

De afdeling Radiologie van Meander maakt voor de snelle beoordeling gebruik van een computerprogramma met kunstmatige intelligentie (AI). Dit programma beoordeelt de röntgenfoto’s ’s avonds en in het weekend.

Als het programma een botbreuk ziet, wordt de patiënt alsnog naar de SEH verwezen. De radioloog beoordeelt de foto dan de volgende dag zelf.

Huisarts Marc Segaar is blij met de nieuwe service. “Dit is een lang gekoesterde wens van huisartsen. Het is fijn dat dit nu ook mogelijk is in de avond en in het weekend. De juiste zorg op de juiste plek is hier direct aan verbonden.”

De nieuwe service zorgt ook voor minder druk op de SEH. Er blijft zo meer tijd over voor patiënten met andere spoedeisende zorgvragen.

Radioloog Matthijs Vermeulen van Meander Medisch Centrum: “Wij zijn trots dat er nu voor het maken van röntgenfoto’s een patiëntvriendelijke route is, die ook helpt om de spoedeisende hulp te ontlasten. Door de inzet van een AI-programma dat röntgenfoto’s direct voorziet van een beoordeling, kunnen we deze service ook aanbieden in de avond en in het weekend. En omdat alle röntgenfoto’s later ook nog door een radioloog worden beoordeeld, kan dit veilig en zonder risico voor de patiënt.”

De pilot is een volgende mijlpaal in de samenwerking tussen Huisartsenspoedpost Eemland en Meander. De twee organisaties streven naar meer kwalitatieve zorg en beter toegankelijke zorg.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen