Leerlingen krijgen certificaat van de Reiskoffer

Foto:

Twaalf leerlingen uit de gemeente Nijkerk krijgen een certificaat van De Reiskoffer.

De Reiskoffer is een denkbeeldige koffer waar hulpmiddelen in zitten. De leerlingen zitten op een school verder van huis. Dit kan voor speciaal onderwijs zijn of onderwijs vanuit een bepaalde geloofsovertuiging. Deze twaalf leerlingen hebben geleerd om zelfstandig naar school te reizen met het openbaar vervoer (ov).

Zelfstandig leren reizen, draagt bij aan de ontwikkeling van leerlingen. Ook vergroot het hun gevoel van eigenwaarde.
Wethouder René Windhouwer: ‘De leerlingen krijgen een certificaat, omdat ze iets bijzonders hebben gedaan. Ze hebben de stap gemaakt van reizen met de taxi naar zelfstandig reizen met het ov. Hiermee gaat hun wereld open!’

Wat zit er in de Reiskoffer?

In de reiskoffer zit bijvoorbeeld een app die de reiziger en het thuisfront stap voor stap de route toont.
Hiermee kunnen mensen zelfstandig reizen met het ov. Iedere leerling die recht heeft op een vergoeding leerlingenvervoer kan meedoen met De Reiskoffer.
De gemeente Nijkerk biedt dit leerlingen aan, omdat zij het belangrijk vindt om inwoners te ondersteunen om zo zelfstandig en zelfredzaam mogelijk te zijn. Bij leerlingen vergroot zelfstandig kunnen reizen hun wereld én hun zelfvertrouwen. Voor een aantal leerlingen worden ook hun sociale netwerk en de kans op werk groter.
Scholen zijn positief over De Reiskoffer. Ook zij werken er aan om hun leerlingen zo veel mogelijk zelfstandigheid bij te brengen. De Reiskoffer sluit hier goed op aan.

Leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer is een vergoeding die ouders/verzorgers kunnen aanvragen om de vervoerskosten van hun kind naar het onderwijs te kunnen betalen. Dit is veelal het vervoer van kinderen die naar een school voor speciaal onderwijs gaan. Ouders moeten leerlingenvervoer op tijd aanvragen voor het schooljaar 2024/2025. Voor speciaal (basis-) onderwijs en voortgezet onderwijs vóór 1 mei en voor regulier basisonderwijs vóór 1 juni.
Om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen, gelden er criteria. De vergoeding is voor zo zelfstandig mogelijk reizen. Dat betekent fietsvergoeding, ov-vergoeding, vergoeding van vervoer voor een begeleider die de ouders/verzorgers mee laten reizen en een vergoeding voor de inzet van de
eigen auto. Taxivervoer kan ook, maar dat is alleen voor leerlingen die op geen enkele andere manier kunnen reizen. Voor hen organiseert de gemeente het taxivervoer zo goed mogelijk.

Vrijwilligers gezocht

De gemeente zoekt nog vrijwilligers die mee kunnen reizen met leerlingen. De vrijwilligers krijgen een training en worden begeleid door het team van De Reiskoffer. Mensen kunnen hierover contact opnemen met Anna Wieringa van De Reiskoffer, 06 – 83 39 04 33 of [email protected].

Inclusief onderwijs

De gemeente Nijkerk werkt aan inclusief onderwijs, zodat leerlingen niet naar een school buiten de gemeente hoeven. Hierover is de gemeente in gesprek met de scholen. Een aantal leerlingen is al terug op een school in de gemeente. De gemeente wil dat dat aantal steeds groter wordt. Dan hoeven ook steeds minder leerlingen te reizen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen