Burgemeester tekende brief: “Wij accepteren geen antisemitisme” ook

Foto:

Bijna alle Nederlandse burgemeesters spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme.

De brief, die door de gemeente Amsterdam wordt gedeeld, is ondertekend door 329 burgemeesters, ook door burgemeester Gerard Renkema. “Het recent opgelaaide antisemitisme houdt verband met de geweldsexplosie in het Midden-Oosten”, schrijven ze, doelend op de oorlog in de Gazastrook.

De burgemeesters schrijven dat antisemitisme na de Tweede Wereldoorlog nooit is weggeweest, en al in de jaren voor de terreuraanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar vaker de kop op stak. Antisemitisme is daarom “geen incident” maar “een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven”, staat in de brief.

Geen leuzen gebruiken

Na 7 oktober is het antisemitisme nog meer toegenomen, stellen de burgemeesters. “Online, op straat, in de klas, op de sportvereniging en bij onze universiteiten en hogescholen: overal ervaren Joodse stad-en dorpsgenoten anti-Joodse intimidatie en agressie.”

De ondertekenaars zeggen te “gruwen” van burgerdoden in Gaza en benadrukken dat kritiek op de Israëlische regering geen antisemitisme is. “Maar Joodse mensen verantwoordelijk houden voor het handelen van die regering, alleen omdat zij Joods zijn, is dat wel. Joodse mensen intimideren, uitschelden of zelfs fysiek aanvallen is antisemitisch en strafbaar. Wij staan pal voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, maar wij accepteren geen antisemitisme”, klinkt het.

bron: NOS.nl

Ook Burgemeester Renkema heeft de brief ondertekend: “Ook ík wil me in mijn rol van burgemeester van de gemeente Nijkerk uitspreken tegen elke vorm van racisme en antisemitisme.”

tekst in foto: Ik beloof dat ik het 10 keer leuker zal vinden om joods te zijn dan wie dan ook mij daarvoor haat

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen