Van drie keer per dag op bed naar het rennen van een halve marathon

Foto:

Ook, nadat je al 15 jaar pijn hebt en 30 behandelaren zeggen dat het nooit meer zal lukken.

Nijkerkse Michelle Kraaij, Nijkerkse (26 jaar) lukte het wel. Een bizarre verandering, die verteld wordt in de allereerste Nederlandse documentaire over het overwinnen van langdurige lichamelijke klachten. Deze documentaire komt deze week online, met een zoektocht
naar 5 mensen met dagelijkse pijn die hetzelfde willen bereiken: volgend jaar een halve marathon rennen.

Een uniek verhaal met een unieke boodschap, omdat tot nu toe vaak gedacht wordt dat je met deze pijn moet leren leven. Accepteren hoeft niet, vaak kan je ook herstellen!

Chronische pijn komt veel voor

Chronische pijn zonder medische oorzaak komt veel voor. Zo is 1 op de 20 mensen gediagnosticeerd met fibromyalgie. Daarnaast zijn veel meer beschrijvende diagnoses die onder hetzelfde jasje vallen: long covid, migraine, prikkelbaredarmsyndroom, whiplash, aanhoudend
rugpijn. Bijna de helft van alle huisartsbezoeken gaan hierover. Mensen kampen veelal met hevige depressiviteit omdat ze denken dat ze ermee moeten leven.

Behandeltrajecten voldoen niet

Naast dat het veel voorkomt, is het een uitdaging in de spreekkamer, zowel voor patiënten als artsen. De traditionele benaderingen, zowel psychologisch als medisch, bieden vaak geen oplossingen of blijvend resultaat. Het holistische aspect wordt vaak over het hoofd
gezien. Op het moment dat er holistisch wordt gekeken, blijft dit hangen bij ‘stress’ of ‘leren omgaan met’. Er worden dan trajecten zoals ACT aangeboden, waar mensen niet volledig mee geholpen zijn. De pijn is daarmee namelijk niet weg.

Het maakte Michelle Kraaij in ieder geval compleet wanhopig: ” Ik had zelf dagelijkse pijn en voelde me aan de grond genageld. Voor de 30e keer had ik gehoord dat er niets tegen m’n pijn te doen was. Ik lag nachten wakker, kon geregeld niet meer lopen en was compleet afhankelijk
van anderen. Ik was begin 20, de wereld zou aan m’n voeten moeten staan. Ik voelde me radeloos. Ik wilde niet veranderen, ik moest veranderen, omdat het leven niet meer vol te houden was op deze manier.
Ik vertrok in m’n eentje naar Australië en begon op Instagram over mijn pijn te bloggen. Ik besloot: ik kan pijnvrij worden.nijkerk.nieuws.nl stond in 2021 op de finishlijn van mijn eerste halve marthonRTL Nieuws poste een artikel over mij.
Waardoor ik de oplossing vond? Ik ontdekte dat mijn pijn voortkwam uit het brein en werd gevoed door onderdrukte emoties. Door deze emoties toe te laten en mijn brein opnieuw te trainen, maakte ik het onmogelijke mogelijk: ik herstelde volledig en rende een halve marathon!”

Succes dus voor Michelle Kraaij, maar dat is – volgens haar – zeker geen uitzondering Om dit te onderstrepen, zoekt ze vijf mensen die dagelijks pijn ervaren. Die gaan dan samen met haar de uitdaging aan te gaan om volgend jaar een halve marathon te rennen. Deze reis zal online te volgen zijn.

Wil je hier meer over weten, mail dan Michelle Kraaij: [email protected], of ga naar haar website,

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen