Zoeken naar locaties voor AZC gaat door

Foto:

In ons bericht van 17 mei lieten de meeste partijen doorschemeren door te willen gaan met huisvesting voor asielzoekers.

Afgelopen donderdag in de raad werd dat bevestigd. Daar bleek de FvD de enige tegenstander te zijn.

Het opvangen van 278 asielzoekers, het aantal dat wordt genoemd in de Spreidingswet, blijft het uitgangspunt. Ook als de Spreidingswet wordt doorgestreept vindt de gemeenteraad, dat Nijkerk verantwoordelijkheid moet nemen.

Cathy van Manen (FvD) is tegen. Zij vindt, dat er een referendum georganiseerd moet worden. Dan kan het draagvlak onder de bevolking gemeten worden. De andere partijen gingen daar niet in mee.

De CU-SGP vond de raadsinformatiebrief van vorige week voor tweeërlei uitleg vatbaar. Burgemeester Renkema was het daar niet mee eens en kreeg steun van VVD, CDA en PRO21.

Dan was er nog de brief van de Gelderse commissaris van de Koning Henri Lenferink. Kort voor de vergadering donderdagavond werd burgemeester Renkema over deze onaangekondigde brief geïnformeerd door de commissaris. In die brief benadrukte de commissaris, dat Nijkerk er wel de vaart in moest houden. Deze gang van zaken wekte verbazing met De Lokale Partij. Die vaart blijft er eigenlijk ook wel in, want volgende week beslist de gemeenteraad over de voortgang, zoals gepland

De laatste tijd was de term “Nieuwe Nijkerkers” min of meer in zwang geraaakt. Maar volgens Irene Moes (PRO21) geldt die omschrijving ook voor Amersfoorters, die naar onze gemeente verhuizen. Daar was de raad en eigenlijk ook de burgemeester het wel mee eens. Voortaan worden woorden als asielzoekers, ontheemden, alleenreizende minderjarige asielzoekers en statushouders gebruikt.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads, of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen