Museum Nijkerk deelnemer Nationale Museumweek

Foto:

Het museum is ook zondag 9 april open

Van 3 tot en met 9 april presenteren veel musea hun pronkstukken onder het motto ‘Ons echte goud’. Ook Museum Nijkerk doet weer mee.

Als pronkstuk laat het museum dit jaar een Romeinse munt zien, vóór 1928 gevonden in Nijkerk aan de Jan Plassensteeg. Op 22 november 1966 publiceerde de Nijkerkse Courant een bericht van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort over de vondst.

De bronzen munt, (een Sestertius) maakte op dat moment deel uit van de verzameling oudheidkundige voorwerpen van de gemeente Nijkerk. Afgebeeld is keizer Hadrianus (periode 117-138). Het is een vondst die vragen oproept. Zijn er Romeinen in Nijkerk geweest? Is de grond met de munt uit een andere deel van de regio afkomstig en hergebruikt?
De munt zal in een vitrine tentoongesteld worden, met uitvergrotingen van de opdruk. Daarnaast zal een prachtig Romeins harnas te zien zijn, compleet met zwaard en speer (gemaakt naar een origineel harnas). Adri van Gessel en Ruth Thomas stellen het harnas in bruikleen beschikbaar.

Het museum is op zondag 9 april van 13.00 – 16.00 uur extra open en die dag gratis toegankelijk.
Voor kinderen zijn er deze week weer twee gelegenheden om een leuk boekje te komen knutselen. Op woensdagmiddag 5 april (14.00 – 15.30 uur) en zaterdagochtend 8 april (10.30 – 12.00 uur) zijn kinderen van 6 t/m 12 jaar van harte welkom, zij hebben gratis toegang. Voor jongere kinderen is er een kleurplaat die zij kunnen inkleuren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen