BIZ onder de loep: waar stem je voor, en werkt het?

Foto:

Dit najaar mogen Nijkerkse ondernemers beslissen of er een bedrijfsinvesteringszone (BIZ) komt voor het centrum. Waar stemmen ze precies over en hoe zijn de ervaringen elders in Nederland?

Het plan is dat vanaf 2018 alle winkeliers, dienstverleners en horecaondernemers in de binnenstad een jaarlijkse heffing betalen. De hoogte van de bijdrage varieert tussen de 350 en 950 euro en hangt af van de WOZ-waarde van het pand. Op deze manier moet er jaarlijks zo’n 90.000 euro binnenkomen. Dat is meer dan de NOV nu te besteden heeft. Dat komt doordat de meeste grote winkelketens niet meebetalen. Met het instellen van een BIZ komen ook deze ‘freeriders’ aan boord.

De Stichting BIZ Binnenstad Nijkerk – kartrekker in het hele proces – heeft alvast een voorzet gedaan voor de besteding van dat geld. Te denken valt aan meer activiteiten in het centrum, het promoten van Nijkerk als winkelbestemming en het tegengaan van verrommeling in de binnenstad. Als de BIZ er komt, zullen werkgroepen van ondernemers definitief bepalen waar het geld naartoe gaat. Daar zal jaarlijks verantwoording over afgelegd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen