Nijkerkse duurzaamheid valt landelijk op

Foto:

Nijkerk heeft de afgelopen 4 jaar de op een na meeste voortgang geboekt op het gebied van ecologie, economie en sociaal domein.

Dat blijkt uit de Nationale Monitor duurzame gemeenten 2017”. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Brabants centrum voor duurzame ontwikkeling Telos.

Dat Nijkerk dit prachtige resultaat heeft bereikt komt mede doordat ze de plaatsing van zonnepanelen actief stimuleert via onder meer de wijkaanpakken. Bijna 700 particuliere huiseigenaren in Hoevelaken zijn hierbij via een brief en vervolgens deur aan deur benaderd of ze hun huis willen isoleren of zonnepanelen willen plaatsen. In oktober, november en januari a.s. staan er drie nieuwe wijkaanpakken op stapel in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken.

Op het bedrijf van de Bieze Food Group op het bedrijventerrein de Flier zijn in 2016 er maar liefst 1000 zonnepanelen extra geplaatst. Naar schatting zijn er nu circa 12 000 zonnepanelen geplaatst in onze gemeente. Ons doel om in 2035 een CO2- neutrale gemeente te zijn, komt daarmee weer een stukje dichter bij.

In het milieujaarverslag 2016 wordt toegelicht wat op het onderdeel ecologie is bereikt: wat maakt Nijkerk klimaatbestendig, duurzaam en leefbaar op het gebied van onder meer energie, bodem, afval, luchtkwaliteit, natuur en water. Het college heeft dit milieujaarverslag 2016 deze week naar de raad gestuurd.

Hier is verder te lezen dat de gemeente ook haar eigen energieverbruik verminderd. Vanaf 2013 worden er namelijk al energiezuinige openbare lampen geplaatst. Tot nu toe zijn al 1900 lampen vervangen door led verlichting en dat is ongeveer de helft van alle openbare verlichting. Het energieverbruik daalde daarmee met ca 25 %. Dit ondanks de toename van lampen door de uitbreiding van woonwijken en bedrijventerreinen.

Naast een duurzame gemeente wil Nijkerk ook een leefbare gemeente zijn. Voor het behoud van natuur en landschap is er daarom de afgelopen jaren bijna 10 hectare extra natuur ontwikkeld en zijn ongeveer 11 kilometer aan akkerranden aangelegd. Ook is er in 2016 ongeveer 10% meer GFT afval ingezameld dan in 2015 en minder restafval: van 6200 ton in 2013 naar 5000 ton in 2016.

De gemeente Nijkerk en haar inwoners en bedrijven hebben de afgelopen jaren dus goede stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, klimaat en leefbaarheid. De uitgereikte duurzaamheidsprijs ziet de gemeente als een stimulans om op deze wijze door te gaan en zo ons doel voor een CO2-neutrale gemeente in 2035 te behalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen