Henk Brinkman, sinds 1999 als journalist verbonden aan De Stad Nijkerk, is maandag overleden. Hij was al twee jaar ernstig ziek.Dat schrijft De Stad Nijkerk.
Brinkman groeide op in Vlaardingen. Na zijn studietijd in Zwolle belandde hij in Barneveld waar hij van mei 1990 tot juli 1991 gemeenteraadslid was voor de RPF/ GPV. Na een carrière in de zorg en zijn bijbaan in de lokale politiek richtte Brinkman zijn pijlen op de lokale journalistiek. Hij ging in 1999 aan de slag voor BDU-nieuwsblad Stad Nijkerk en later ook voor de Barneveldse Krant. Ondanks zijn ziekte bleef hij zoveel mogelijk schrijven.
Henk Brinkman is 60 jaar geworden.
"Zijn" krant De Stad Nijkerk staat woensdag stil bij het overlijden van Henk Brinkman met een uitgebreid In Memoriam.
Ineens stond hij er
Zelden kom ik (Ely Hackmann) in een ziekenhuis, laat staan, dat ik er zelf in lig. Toch gebeurde dat vorig voorjaar. Ik mocht gerust mijn bed uit en had al uren zitten praten met ex-raadslid Jan Duijnhouwer. Zijn bloed moest wekelijks ververst worden. Hij had zijn grenzen al lang verlegd naar de kortste termijn. Bij Henk was dat anders. Hij kwam wel regelmatig in het ziekenhuis en was weer op controle geweest. Ineens stond hij er, naast mijn bed. Alles was o.k., de tumoren hielden zich rustig en we keken samen opgewekt naar het leven. Het kon zo maar nog jaren duren.
Ik was eigenlijk wel verrast door zijn komst. "Zakelijk" gezien waren we collegiaal. Hij was sind jaar en dag in de weer met papieren nieuws, ik ben daar niet zo van. Geef mij maar radio, tv en internet. Dus speelden we elkaar wel eens het balletje toe en werkten we daar, waar we konden samen. Bijvoorbeeld vanaf begin jaren negentig bij de uitzendingen op televise voor de lokale omroep bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toen volgden we met een man of vier, vijf de lokale politiek. We spitten door de verkiezingsprogramma's, bepaalden de onderwerpen voor het debat, bereidden de uitzeningen voor. Het waren leuke momenten. Zo onstond ook het idee van de "politicus van het jaar', waar we met zijn vijven er één uitkozen. Toen het rijtje journalisten uitdunde, hebben we de verkiezing veranderd in een publieksprijs, die - hoe toevallig -diit jaar geen doorgang kon vinden. Volgend jaar weer, maar zonder Henk.
Zonder Henk. Tja, wie controleert nu de Nijkerkse overheid. Wie gaat nu het reilen en zeilen van lokale instanties volgen. Wie moet nu politieke ontwikkelingen analyseren en duiden?
Het overlijden van Henk is een kaalslag in de lokale journalistiek.
De verkiezing van de politicus van het jaar 2014
[embed][/embed]