Julia van den Bosch over haar eerste dag als kookvrijwilligster

06 aug , 14:34 Nieuws
2024 08 06 judith van den bosch
Haar verhaal over de impact van de zorg bij Hospice Nijkerk willen we u niet onthouden.
Vanaf het moment dat ik binnenstapte in Hospice Nijkerk e.o voor mijn eerste dag als kookvrijwilliger, werd ik meteen warm ontvangen door het zorgpersoneel met een kop thee en (twee!) chocolaatjes. Terwijl ik na de overdracht in de middag mijn schort omdeed, vroeg ik aan een zorgvrijwilliger: "Hoe lang blijven de gasten hier gemiddeld?" Ik kreeg als antwoord: "Dat verschilt erg. Sommigen blijven een paar weken, anderen maanden. Pas hadden we iemand die hier erg lang verbleef."
Ik was verbaasd. "Maar dat is best lang, toch? Mensen komen hier toch niet voor niets?" De zorgvrijwilliger moest lachen en legde uit: "Het kan snel gaan, maar soms knappen gasten ook op. Met één verpleegkundige en twee zorgvrijwilligers voor maximaal zes gasten krijgen ze hier veel aandacht en liefde. We verzorgen ze met zorg, geven persoonlijke aandacht, koken hun lievelingsgerechten, bezoek is altijd welkom, en we staan altijd klaar als ze ons nodig hebben. Hier werken mensen met hun hart."
Deze woorden bleven de hele dag in mijn gedachten hangen terwijl ik in de keuken bezig was. Wat me direct opviel, was hoe iedereen in het hospice betrokken en behulpzaam was. Vrijwilligers en medewerkers kwamen regelmatig langs, soms om hulp aan te bieden, soms voor een gezellig praatje. De sfeer was kalm en hartelijk.
Ik besloot om, naast de geplande maaltijden, ook koekjes te bakken. Omdat ik nog niet precies wist waar alles stond, liep ik wat uit mijn schema. Maar de zorgvrijwilligers schoten meteen te hulp. De dienbladen werden prachtig opgemaakt met bloemen en katoenen servetten. Bezoek mocht mee-eten, en de koekjes vielen goed in de smaak bij zowel personeel, bezoekers als gasten. Iedereen was complimenteus en betrokken, en ik stond de hele dag te glunderen in de keuken. Wat een ontzettend dankbaar werk!
Wat me echt raakte, was hoe deze toewijding en zorg duidelijk een positieve invloed hadden op de gasten. Geen wonder dat sommigen hier opknappen! De aandacht en liefde die ze hier krijgen, maakt een enorm verschil. Hier werken mensen die écht geven om anderen, en dat is voelbaar in elk opzicht.
Mijn bewondering voor de medewerkers en vrijwilligers van Hospice Nijkerk is enorm. Jullie toewijding en zorg maken deze plek bijzonder. Het is inspirerend om te zien hoe jullie elk moment met liefde en aandacht invullen, en ik ben dankbaar dat ik hier een klein onderdeel van mocht zijn.
Lijkt het jou ook leuk om als zorg- of kookvrijwilliger aan de slag te gaan in het Hospice? Neem contact op met Willy v.d. Weitgraven-Timmer en wie weet word je binnenkort uitgenodigd voor een kop koffie met twee chocolaatjes! 

Over Julia van den Bosch

Julia van den Bosch is niet alleen kookvrijwilligster in het hospice. Daarnaast is ze ook al een hele poos bij Businessclub Sparta Nijkerk actief. 
Bovendien begon ze onlangs voor haarzelf als Virtual Assistant met haar bedrijf Unweave