PRO21 vierde vrijdagavond feest. De partij is in 1999 opgericht

13 sep , 23:52 Nieuws
2024 09 13 pro21 06
Maar het meest opvallende was een uitspaak van wethouder Nadya Aboyaakoub: " Ik schrik ervan als ik over de Amersfoortseweg rijd. Dat is geen medemenselijkheid."
Daarover later meer.
De grote zaal van de Schakel zat vol. De partij is opgericht vlak voor de fusie van Hoevelaken en Nijkerk en deed in 2000 me aan de verkiezingen. In die jaren heette die partij nog Progressief21.
Dat en veel meer staat in het jubileumboek, dat Lenie van der Laan als eerste kreeg overhandigd. Van der Laan zat samen met haar partner Jan Duuijnhouwer vanuit Hoevelaken aan tafel bij de oprichting.

Angst voor populisten

Julia Wouters (politicoloog, coach en publicist) was al heel bang voor de macht van de populisten En vandaag nam dat zeker niet, toen ze naar het regeerakkoord keek. Wouters: "Gedane beloftes worden niet nagekomen. Kijk maar naar de BBB en het inkrimpen van de veestapel."
Maar ze is ook niet optimistisch over de oppositie: "Die kunnen niet samenwerken en hebben dus geen invloed.
En bij PRO21 kan dat wel, zo constateerde ze. Ze wist ook wel waarom: "Dat kan omdat men elkaar vanaf het eerste begin vond op kernwaarden. Men bleef niet hangen in de eigen cultuur of daarover muggenziften. Wat de grote partijen wel doen. In het jubileumboek In het jubileumboek kun je zien dat dat vinden op kernwaarden tot op de dag van vandaag is gebleven."

We zijn elkaar kwijtgeraakt

Nadya Abouyaakoub verhuisde van Rotterdam-Zuid naar Nijkerk en rolde zo maar de politiek in. "Het woord puurheid sprak me aan." In 2006 stond ze nummer 5 op de lijst, maar kwam met 417 voorkeurstemmen in de gemeenteraad. Ze waardeert nu nog altijd de ruimte, die ze toentertijd kreeg. Ook toen haar prioriteiten een tijdje bij haar gezin lagen en Bart Verbeek (die vanwege de voorkeurstemmen eerder het veld moest ruimen) op haar stoel ging zitten, toen zij met zwangerschapsverlof ging.
"Ik kreeg als ruimte van fractievoorzitter Jan Duijnhouwer. Ik voelde me heel serieus genomen."
Daarna ging ze dieper in op haar constatering, dat we elkaar heden ten dage zijn kwijtgeraakt. De rode banners en vlaggen in Nijkerkerveen zijn daar - volgens haar - een voorbeeld van: "Ik schrik ervan als ik over de Amersfoortseweg rijd. Dat is geen medemenselijkheid. Er zijn natuurlijk ook grote problemen voor mensen en het vertrouwen in de politiek is op het vriespunt: 0%."
Ze ziet maar één echte oplossing: "Het gaat om nabijheid, om dingen samen te doen."
Na 9.5 jaar oppositie werd ik wethouder. Dat ik wethouder van het jaar werd in 2023 komt door de basis PRO21.

De toekomst: dingen herkennen

Irene Moes: "Wij moeten op basis van onze waarden (toekomstgericht, samen, open, dichtbij) verder en niet op basis van standpunten."
Julia Wouters voegt daar aan toe, dat mensen thuis zich moeten herkennen. "Dus, heb het over praktische zaken. Zo maakt 89% van de mensen zich zorgen over de komst van asielzoekers. En dat gaat dan over hele praktisch zaken en zorgen. Neem die weg. Dan vind je elkaar wel weer."
Audrey Rohen verwijst nog naar de verspillingsvrije lunch als een voorbeeld van hoe het ook kan.
Daarna was het tijd voor het overbekende hapje en drankje