Scheiden: gemeente biedt steun en begeleiding

26 sep , 21:46 Nieuws
2024 09 26 echtscheiding
Scheiden is een moeilijke tijd voor iedereen, vooral voor kinderen. Maar ook voor volwassenen zonder kinderen kan een scheiding een grote impact hebben.
De gemeente is zich bewust van deze impact en wil inwoners die met een scheiding te maken krijgen zo goed mogelijk ondersteunen.

Van zelfhulp tot professionele begeleiding

De gemeente heeft een stappenplan ontwikkeld om mensen te helpen bij een scheiding:
Zelf aan de slag: In eerste instantie wordt aangeraden om zelf op zoek te gaan naar steun in je eigen omgeving, bijvoorbeeld bij vrienden, familie of een kerkgemeenschap.
Samen sterk: Lukt het niet om zelf een oplossing te vinden? Dan kun je terecht bij het sociale team van de gemeente. Zij kunnen je helpen om een steunnetwerk op te bouwen en je doorverwijzen naar andere organisaties.
Professionele hulp: Als de situatie complex is, kan de gemeente ook professionele hulp bieden. Denk aan mediation, coaching of therapie.

Preventie is belangrijk

De gemeente vindt het belangrijk om te voorkomen dat relaties uit elkaar gaan. Daarom worden er regelmatig informatiebijeenkomsten en workshops georganiseerd over onderwerpen als communicatie en conflictbeheersing. Ook wordt er via de website en lokale media-aandacht besteed aan het thema scheiden.

Wat biedt Nijkerk?

Nijkerk heeft een uitgebreid aanbod aan hulp en ondersteuning voor mensen die gaan scheiden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
Gratis echtscheidingsspreekuur: Hier kun je al je vragen stellen over de praktische zaken rondom een scheiding.
Online ouderbijeenkomsten: Deze bijeenkomsten zijn speciaal bedoeld voor ouders die gaan scheiden.
Steunouders: Zij kunnen een luisterend oor bieden en praktische hulp verlenen.
Eigen Kracht Conferenties: Tijdens deze bijeenkomsten wordt samen met jou gekeken naar jouw eigen mogelijkheden en hoe je deze kunt benutten.
Samenwerking in de regio
Nijkerk werkt samen met andere gemeenten in de regio om het aanbod voor scheidende inwoners verder te verbeteren. Zo zijn er gezamenlijke online ouderbijeenkomsten georganiseerd.

Conclusie

De gemeente Nijkerk biedt dit scala aan hulp en ondersteuning aan inwoners die met een scheiding te maken krijgen. Het doel is om scheidingen zo soepel mogelijk te laten verlopen en de impact op kinderen en volwassenen te beperken.