Wrange nederlaag sc Hoevelaken

VOORTHUIZEN – Hoevelaken heeft zaterdag in de uitwedstrijd tegen VVOP een bittere pil te slikken gekregen. Net als vorige week tegen koploper VIOS speelde Hoevelaken een uitstekende partij, haalde geen der basisspelers een cijfer onder de zeven, maar werd niet gekregen waar het team recht op had. Tegen VIOS werd nog een punt aan de wedstrijd overgehouden, tegen VVOP bleef Hoevelaken met lege handen achter: 1-0.

De wedstrijden tussen Hoevelaken en VVOP hebben al jarenlang een extra tintje. De laatste twee seizoenen vanwege de aanwezigheid van oud-Hoevelakentrainer Willem van ’t Land op de Voorthuizense bank, de drie seizoenen daarvoor vanwege het hoofdtrainerschap van de huidige Hoevelakense clubman Jan van den Heuvel bij VVOP. Zaterdag troffen beide trainers elkaar in een rechtstreeks duel. Van den Heuvel maakte zijn woorden in het AD waar, door vol voor de winst te gaan spelen. Willem van ’t Land zag zijn ploeg ploeteren, maar nam wel drie punten mee de kleedkamer in. Het was de omgekeerde wereld van het gebodene binnen de witte lijnen. Het gaat te ver om te melden, dat VVOP voetballes kreeg van Hoevelaken, maar in de tweede helft was het louter sc Hoevelaken wat de klok sloeg, met een trieste afgang na negentig minuten.

Het venijn van de wedstrijd zat in de staart van de eerste helft. Nadat beide ploegen in het eerste kwartier een goede mogelijkheid kregen om de score te openen, ging de wedstrijd vervolgens aardig gelijk op. Hoevelaken had het meeste balbezit, maar VVOP bleef loeren op een kansje. Die kreeg de ploeg onverwacht aangeboden door de Hoevelakense sluitpost Mick Bos. Zes minuten voor de rust speelde Mark Buitink na een goede verdedigende actie de bal terug op zijn doelman, die het leer aannam en zichzelf de tijd gunde om uit te verdedigen. De wachttijd bleek te lang, want toen Bos zijn voet tegen de bal zette was VVOP-aanvaller Kenneth van Harten ter plaatse, om als bumper te fungeren. Door de wegversperring belandde de bal in het Hoevelakense doelnet. De verbijstering bij alles wat tot Hoevelaken behoorde was alom, maar het leed geschied. Geheel onverdiend moest Hoevelaken op jacht en dat leek drie minuten later te lukken. Ruud Kassenaar werd op de rand van het strafschopgebied aangespeeld, deed alles goed door twee man uit te spelen, schoot hard in, maar raakte het lichaam van de doelman.

In de tweede doorgang had doelman Mick Bos alle tijd, om over zijn blooper (die volgens NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar wel op een DVD’tje zal komen) na te denken. Pas in na 36 minuten kreeg hij het eerste serieuze werk te verrichten na een messcherpe counter van VVOP. Bos stond een tweede Voorthuizense treffer met een goede redding in de weg. De rest van de tweede helft was het louter eenrichtingsverkeer richting het doel van VVOP. Met ziel en zaligheid, maar ook met overleg en goed voetbal, toog Hoevelaken richting het doel van William Liefting en dat leidde in de 55e minuut tot een kogelhard schot van Ruud Kassenaar tegen de lat. De bal sprong van achter de lijn het veld weer in, maar grens- noch scheidsrechter zag er een treffer in. De Voorthuizense doelman zag het doelpunt wel, maar die hield wijselijk zijn mond.

Een kwartier voor tijd versterkte Jan van den Heuvel zijn aanvalsmachine nog met Peter van der Weerd en Tom Springveld voor Jelle Groosjohan en Jesper Breuers, maar die dubbele wissel bracht Hoevelaken geen beter resultaat. Met de hoofden naar beneden en het huilen nader dan het lachen verlieten de Hoevelakers ontgoocheld het veld. Gezien het spelbeeld hadden de mannen met het hoofd omhoog en de borst vooruit van de Roeleneng kunnen stappen, maar schoonheidsprijzen tellen niet in de wedstrijdsport. Hoevelaken heeft met het getoonde spel laten zien absoluut niet tot de degradatiekandidaten te behoren, daar waar VVOP liet zien nog geen kampioensformatie binnen de lijnen te hebben. De gestolen overwinning houdt de ploeg uit Voorthuizen echter wel in de kop van de ranglijst en Hoevelaken zal de krachten bijeen moeten rapen om aanstaande zaterdag het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Otterlo dezelfde spelopvatting te tonen en de nog te spelen tweede helft (tussenstand 0-0) over de streep te trekken. De wedstrijd in Otterlo begint om 15.00 uur.

Verslaggeving en foto’s: Robert Kreuning