Paralympisch kampioen Marieke van Soest nu ook weer wereldkampioen

29 sep , 21:34 Sport
2024 09 29 marieke van soest 3
Zürich - Marieke van Soest heeft  op haar tribike deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen Paracycling.
En met succes.
Na goud en brons in Parijs kwam Van Soest nu dezelfde rijdsters weer tegen plus vier rijders uit Oezbekistan en Nieuw-Zeeland. Sommige tegenstanders kende ze niet en dat maakte de wedstrijden extra spannend.

De tijdrit

Op 24 september heeft ze de tijdrit gereden. Haar grootste tegenstander was de Wereldkampioen van vorig jaar, de Tsjechische Pavlina Vejvodova. De tijdrit was vrij kort 11,3 km op een gladde vrij rechte weg langs het Meer van Zurich, dus geen klimmetjes waar ze gebruik van kon maken.
Uiteindelijk kwam ze met 51.64 seconden voorsprong over de finish met een gemiddeldesnelheid van 32,5 km/u. De langzaamste rijdster deed er ruim 12 minuten langer over met een gemiddelde snelheid van 20,3 km/u.

De wegwedstrijd

27 september stond de wegwedstrijd op het programma. Die bestond uit vijf rondes van 6,6 km door de stad zelf. Hierin zaten wel een paar hoogte verschillen, in totaal 411 hoogte meters. Meteen na de start was het eerste klimmetje. Daar lieten alle rijdsters in haar klasse T1 meteen een gaatje vallen. Van Soest kon de rijdster uit de T2 klasse volgen. Dat leverde een groot voordeel op, omdat er een stevige wind op kwam. Zij kon hierdoor in de luwte bij blijven en zohaar voorsprong vergroten in haar eigen klasse.
Na 1:03:52 uur kwam Marieke over de finishlijn. Daarna moest ze bijna 12 minuten wachten voordat Pavlina Vejvodova als nummer 2 finishte.
Marieke van Soest heeft haar beide wereldtitels weer terug. Ze moest die vorig jaar afstaan, omdat ze toen een operatie moest ondergaan.