Het gaat heel goed met ABZ Diervoeding

Foto:

ABZ Diervoeding heeft 2017 afgesloten met een uitstekende afzetontwikkeling.

De totale afzet mengvoeders en grondstoffen steeg in 2017 van 683.000 ton naar 730.000 ton.

Afzet- en ledenontwikkeling

De mengvoederafzet in de pluimveesector steeg in 2017 met ruim 5 procent naar 222.000 ton. De varkensvoerafzet steeg met ruim 20 procent naar 176.000 ton. De afzet herkauwervoeders steeg met een kleine 2 procent naar 219.000 ton. De afzet grondstoffen steeg bijna 11 procent naar 94.000 ton. Daarnaast werden er nog biologische voeders, proefvoeders en ruwvoeders afgezet.

De coöperatie wist in 2017 153 nieuwe leden/afnemers aan zich te binden. Het ledenaantal steeg hierdoor van 1.538 naar 1.654.

ABZ Diervoeding is volledig gericht op voer + bijbehorend advies. Deze sterke focus maakt dat steeds meer varkens-, pluimvee-, rundvee- en geitenhouders kiezen voor ABZ Diervoeding als leverancier/partner. Ons beleid is gericht op kwaliteit, maatwerk, transparantie, een scherpe kostprijs en goede begeleiding. ABZ Diervoeding voorziet nadrukkelijk in de behoefte van veel ondernemers. Wij doen rechtstreeks zaken met onze leden/afnemers, waardoor wij de specifieke situatie van de bedrijven van onze leden/afnemers goed kennen en samen kiezen voor maatwerk oplossingen gericht op het hoogste rendement voor onze veehouders.

Vijfjarig bestaan

ABZ Diervoeding is vijf jaar geleden ontstaan uit de fusie tussen Arkervaart-Twente uit Nijkerk en Markelo en Brameco·Zon uit Eindhoven. Ruim een jaar later werd Sikma Veevoeders uit Stroobos (Friesland) hieraan toegevoegd. Uit deze drie bedrijven ontstond een nieuwe landelijke aanbieder van diervoeders + bijbehorend advies: ABZ Diervoeding. Op 1 januari 2013 werd er gestart met 1.282 leden, die in 2013 gezamenlijk 536.000 ton mengvoeders afnamen. Op 1 januari 2018 is de coöperatie gegroeid naar 1.654 leden, die gezamenlijk in 2017 624.000 ton mengvoeders afnamen.

Investeren in de toekomst

ABZ Diervoeding wil haar missie; ‘de nummer één partner zijn voor Nederlandse veehouders op het gebied van diervoeders met bijbehorend advies’, realiseren door te blijven investeren in haar vijf fabrieken om zo klant specifieke, hoge kwaliteit voeders efficiënt te kunnen blijven produceren.

In 2017 werd de kantoorautomatisering volledig vervangen door een nieuw ERP pakket. Hiermee is de beheersing van de administratieve processen sterk verbeterd. Hierdoor is het veel gemakkelijker geworden om maatwerkvoeders te kunnen leveren. Tevens is het ontsluiten van klantinformatie door middel van het online klantenportaal klantvriendelijker geworden.

In de fabriek in Stroobos werd de elektra en automatisering volledig vernieuwd. In Eindhoven werd de inname en op- en overslag van grondstoffen gemoderniseerd en uitgebreid. In de specialiteitenfabriek te Leusden werd een nieuwe lijn in gebruik genomen voor de productie van kalvermuesli.

Ook in 2018 investeert ABZ Diervoeding in haar productiefaciliteiten om het beste voer voor elke boer in Nederland te kunnen leveren. In het investeringsplan voor 2018 staat een uitbreiding van de premix- en kleine componenten -opslag en -dosering voor de fabriek in Eindhoven gepland. In Markelo wordt een dakopbouw op de fabriek geplaatst. In deze dakopbouw komen coaters om de geperste voeders van een coating te kunnen voorzien. In Stroobos vindt een uitbreiding van de machinetoren plaats. In deze uitbreiding is een premixblok en een nieuwe centrale bedieningskamer voorzien. Bovendien is er ruimte om in de toekomst een extra perslijn te kunnen plaatsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen