Geen belemmering voor 2 windturbines in Nijkerk

Foto:

De provincie heeft pas geleden besloten dat er vijf, misschien zeven windturbines in Horst en Telgt Ermelo/Putten gebouwd kunnen worden.

Wespendief


Die twee wel of niet heeft alles te maken met een vogel, de wespendief. Die is beschermd en de provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van die vogel. Bij windmolens worden proeven gedaan met zwart geschilderde wieken en camera’s, die de vogel kunnen detecteren (en dan de windmolen stilzetten). Maar dat werkt allemaal nog niet perfect. Dus kunnen er voorlopig vijf en geen zeven windturbines gebouwd worden.

Natura 2000-gebied


In Gelderland mogen in een straal van één tot acht kilometer buiten een Natura 2000-gebied geen windturbines gebouwd worden. Zou zo’n afstand ook voor polder Arkemheen kunnen gelden? Volgens wethouder René Windhouwer hoeft dat niet, want de polder is geen leefgebied van de Wespendief; dat is een bosvogel. De gemeente had er zelf al voor gekozen de polder Arkemheen uit te sluiten als locatie voor windmolens. “Wel moeten we rekening houden met de vogels die wel in de polder leven.”

Onderzoek kan verder

In Nijkerk zijn twee plekken aangewezen om te onderzoeken of daar windmolens kunnen komen. De beslissing daarover is nog lang niet genomen, maar het onderzoek naar de mogelijkheden kan gewoon doorgaan.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen