Rotary Nijkerk sponsort nieuwe Kinderzwerfboekstations

Foto:

Voorzitter Jan Hubers van Rotary Club Nijkerk (links op de foto) overhandigde op maandagavond 11 september van 2500 euro aan de initiatiefnemers van Kinderzwerfboek Regio Nijkerk.

Dit geld was bij elkaar gebracht door deelnemers aan het Rotary Stadsgolf Toernooi dat op 17 juni dit jaar werd gehouden.

Met dit bedrag kunnen nieuwe Kinderzwerfboekstations gefinancierd worden, maar niet alleen dat: ook kan daarmee worden gezorgd dat het boekenaanbod in de zwerfboekstations op peil blijft.

Kinderzwerfboek regio Nijkerk

Kinderzwerfboek is een landelijk initiatief dat ook in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken is opgepakt. Op dit moment staan er al zwerfboekstations bij de Van Rootselaarschool in Nijkerkerveen, basisschool De Hoeve in Hoevelaken, basisschool Het Baken in Nijkerk en bij de Emmaschool. Maar ze staan niet alleen op scholen: ze staan ook bij het gemeentehuis, bij de Albert Heijn en bij winkelcentrum Paasbos.
Zo is het voor kinderen heel laagdrempelig om boeken te vinden, te lezen en weer te laten zwerven. Lezen is namelijk leuk, avontuurlijk én leerzaam. Hoe meer kinderen lezen, hoe beter ze hun talenten kunnen ontwikkelen.

Maar ook al staan er al zwerfboekstations op een aantal plaatsen, het zijn er nog niet genoeg! Want kinderen zitten niet alleen op school, ze sporten ook en gaan met hun ouders samen winkelen en boodschappen doen. Vandaar dat er nog wel wat ’witte vlekken’ zijn in de regio waar nieuwe stations zouden mogen komen te staan, zodat kinderen daar heel gemakkelijk boeken kunnen pakken en ruilen.
Door de cheque van Rotary Club Nijkerk kan die wens worden uitgevoerd. Houd dus de media in de gaten waar de volgende kinderzwerfboekstations zullen worden geopend!

Hoe werkt het?

Het systeem van Kinderzwerfboek is dat er boeken beschikbaar zijn die gaan zwerven van kind naar kind. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in wachtkamers en bijvoorbeeld winkels. Door middel van een zwerfboeksticker waar een code op geschreven wordt kun je een zwerfboek zelfs helemaal volgen op zijn reis, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Hoe een boek ook zwerft, nooit mag het gelezen of ongelezen in een kast achterblijven. De afgelopen jaren zijn al een miljoen zwerfboeken op een spannende tocht gestuurd. Kinderzwerfboek regio Nijkerk vraagt dan ook aan iedereen die nog kinderboeken thuis heeft staan die niet meer gelezen worden, om die bij een van de zwerfboekstations een tweede leven te geven.

Reacties