Leerzame bijeenkomst over windenergie

07 okt , 18:56 Nieuws
2024 10 07 excursie betuwewind wind op nijkerk
GELDERMALSEN - Afgelopen vrijdag was Wind op Nijkerk uitgenodigd bij de windcoöperatie Betuwewind.
Leden van deze coöperatie, vergezeld van geïnteresseerde burger, raadsleden en bedrijven uit Nijkerk, gingen kijken hoe een windmolenpark er uit ziet als het al een paar jaar draait.
Op de heenreis werd uiteengezet wat de stand van zaken momenteel is, als het over de verplichting gaat, die Nijkerk heeft voor het plaatsen van windmolens. Ook werd in de bus uitgebreid stilgestaan bij de congestie van het elektriciteitsnet in en om onze gemeente.
Directeuren Gerlach Velthoven en Hans Adams van Betuwewind hebben de bezoekers ter plekke meegenomen in het verhaal van de twee windpark Deil en Avri. Daar wordt nu genoeg energie opgewekt om 60.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Van de 11 windmolens in windpark Deil zijn er 4 eigendom van Betuwewind zelf. Om dit mogelijk te maken hebben meer dan 600 gezinnen geld geleend aan de windcoöperatie. Zij hebben dus ook zelf inspraak in hoe Betuwewind de energie en ook de opbrengsten inzet. Omdat gewone mensen enthousiast en betrokken zijn, kan de windcoöperatie ook keuzes maken die direct impact heeft in de lokale omgeving. Zo heeft Betuwewind een lokale energiegemeenschap opgericht, die vanwege de windmolens tegen lage prijzen elektriciteit kan leveren aan inwoners en bedrijven in Rivierenland.
Een duurzaamheidsfonds is de afgelopen jaren flink aangevuld waarmee lokale initiatieven financieel gesteund konden worden. Jaarlijks gaat het nu om ongeveer €. 600.000. Voorbeelden zijn het voedselbos waar lokaal voedsel wordt geproduceerd op een klimaatbestendige manier., Bouwboeren stimuleren tot vezelrijk gewassen te verbouwen, optimaal beheer boerenlandvogels, Solar carports, etc. Meer voorbeelden vind je op de website van Betuwewind.
Achter de laadpunten staan grote omvormers waar gelijkspanning wordt geleverd. er kan tot 400kW worden snelgeladen bij elk van de laadpunten.

Watthub

Tussen windmolens van het windmolenpark Avri en naast een veld zonnepanelen ligt een nieuw snellaadplein.
WattHub is een project in samenwerking met Betuwewind waar de groene stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen en windmolens direct gebruikt wordt door vrachtwagens en zwaar materiaal die op elektriciteit rijden.
WattHub is direct aangesloten op de windmolens en zonnepanelen, en kan dus elektriciteit ontvangen van deze bronnen zonder gebruik te hoeven maken van het elektriciteitsnet, waardoor het congestieprobleem kleiner wordt.
Betuwewind werkt dus nauw samen met zowel burgers als bedrijven in de directe omgeving. Door samen te werken en te luisteren naar de beleving werkt Betuwewind aan het scheppen van onderling vertrouwen, waardoor er ontzettend veel mogelijk is geworden. Voor Betuwewind is de keuze voor wind energie de enige rationele beslissing.

Zeer leerzaam

Ben Hiemstra (van Wind op Nijkerk): Voor Wind op Nijkerk was dit een zeer leerzame kennissessie. Maar niet alleen voor onze leden, maar ook voor de geïnteresseerden uit de politiek en Nijkerkse bedrijven en samenleving.