De VVD
Nijkerk-Hoevelaken heeft verontrustende berichten van lokale ondernemers ontvangen dat de verdubbeling en soms zelfs een meervoudige stijging van de energielasten binnen enkele maanden kan leiden tot beëindiging van de bedrijfsactiviteiten.
De partij vindt dat dat niet alleen voor die ondernemers, maar voor de gemeente als geheel rampzalig zou zijn. Zij verliezen hun bestaanszekerheid, met vele maatschappelijke kosten als gevolg. Daarom is de partij van mening dat de gemeente in afwachting van- en in aanvulling op de landelijke maatregelen moet doen wat gedaan kan worden om lokale ondernemers te steunen
Daarom stellen Richard van Hussel namens de liberalen een aantal vragen aan het college.
- Is bij het college bekend dat een deel van het ‘Nijkerkse’ Mkb en dan vooral het energie intensieve Mkb het steeds moeilijker heeft met de stijging van de energielasten en mogelijk op zeer korte termijn zal moeten stoppen met de bedrijfsactiviteiten?
- Welke mogelijkheden ziet het college om een goed beeld te krijgen van de nood onder onze Mkb’ers vanwege de energiecrisis en om de verbinding met die ondernemers te houden?
- Welke voorzieningen biedt de gemeente nu al om deze ondernemers te ondersteunen?
- Welke mogelijkheden ziet het college om als gemeente deze Mkb’ers nog meer te ondersteunen totdat er vanuit het kabinet in Den Haag een oplossing geboden wordt?
De partij verwacht binnen één week antwoord.
VVD ziet wel iets in noodfonds
Fractieleider Niels Staal: "We hebben bewust de open vraag aan het college gesteld welke mogelijkheden zij zien. Zodra je als raadslid met concrete suggesties komt, krijg je al gauw een antwoord met uitleg waarom iets niet kan. En dan weet je nog niet wat er wel kan, vandaar.
Dat neemt niet weg dat we wel hebben nagedacht over de rol die je als gemeente kunt pakken. Voorop staat dat de oplossing eigenlijk gewoon van het Rijk moet komen. Zij zwemmen in het geld, mede door extra inkomsten als gevolg van de inflatie en hoge energieprijzen. Dit in tegenstelling tot de gemeentes, die veel minder ruim in hun jasje zitten.
Wat wij om te beginnen van belang vinden, is dat de gemeente in beeld heeft bij wie de problemen zitten. In Coronatijd was er een ondernemersloket opgetuigd, waar zij laagdrempelig terecht konden. Dat zou je nieuw leven moeten inblazen.
Verder zouden we willen horen of de gemeente in enige vorm een overbrugging kan bieden tussen het moment dat een ondernemer het gewoon niet meer volhoudt en het moment dat de landelijke steunmaatregelen in werking treden. wellicht kan dat door gebruik te maken van bestaande regelingen en die vraag hebben wij ook gesteld.
Maar als dat niet volstaat, moet je verder kijken.
In Coronatijd hebben gemeenten zoals Amstelveen bijvoorbeeld gewerkt met een eigen noodfonds. Wij realiseren ons dat dit een hele klus is om op korte termijn op te tuigen en dat naast mkb ondernemers ook andere doelgroepen in nood zijn en de beperkt beschikbare middelen evenwichtig verdeeld moeten worden. Dat gesprek moet wat ons betreft op korte termijn in de Nijkerkse politiek gevoerd worden, want de problemen bij de mensen lopen snel op."
.
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]