Proces “vitale binnenstad” in de steigers

Foto: werkgroepen binnenstad

In mei tekent de regiegroep “vitale binnenstad” een convenant met de gemeente en kunnen de werkgroepen echt aan de slag

Meer werkgroepen
In november hebben de werkgroepen Vitale Binnenstad hun visie ‘Aantrekkelijk Nijkerk’ gepresenteerd. Daarna zijn meteen stappen gezet om de visie te vertalen in concrete plannen. De werkgroepen hebben hun organisatie aangepast en het aantal werkgroepen is uitgebreid. Deze werkgroepen zijn inmiddels gestart, in totaal nemen circa 70 mensen (onbetaald) deel. De Regiegroep, bestaande uit vertegenwoordigers uit de binnenstad en de gemeente, zal het proces bewaken als het gaat om de relatie met de visie, de samenhang en de planning in tijd.

Een hele organisatie, maar het kan niet anders volgens Hiltjo Graafland. Hij zei eerder deze week bij de NOV: “Als we doorgaan zoals de afgelopen 20 jaar gaan we het niet redden!” Graafland en de andere leden in de regiegroep (Harold Beugelink, Maarten Kroon, Marina Lanmting, Han Verhoog) zijn er dan ook vast van overtuigd, dat er veel aangepakt moet worden.

Maarten Kroon en Hiltjo Graafland bij NOV
Maarten Kroon en Hiltjo Graafland bij NOV

In de werkgroepen wordt de visie uitgewerkt en omgevormd tot concrete voorstellen. De werkgroepen kunnen elkaar bevragen en versterken, maar hebben allen hun eigen taak. Er zijn werkgroepen voor verkeer, openbare ruimte, ‘aantrekkelijk Nijkerk’, evenementen, opzetten van een BIZ (Bedrijven Investeringszone) en communicatie. Ook zullen groepen voor de Havenkom, Kerkplein en het opzetten van een investeringsfonds voor onroerend goed actief zijn.

Spannend
Het doel van al die groepen is om Nijkerk zo aantrekkelijk mogelijk te maken, niet alleen voor bewoners en ondernemers, maar ook voor toeristen. In samenhang met elkaar worden allerlei plannen ontwikkeld, waar de raad eigenlijk alleen nog maar ja tegen kan zeggen. De regiegroep wil dat bereiken door zoveel mogelijk betrokken partijen bij de ontwikkeling van plannen te betrekken. Zo is bijvoorbeeld de winkeliersvereniging (NOV) in alle werkgroepen vertegenwoordigd. Nu kan niet iedereen in die werkgroepen, daarom gaat men ook inspraakbijeenkomsten organiseren. Allen plannen met een heel breed draagvlak zullen door de raad maar moeilijk onderuit gehaald kunnen worden. Maarten kroon: “Het is spannend om te zien in hoeverre de politiek richting de samenleving zal opschuiven.”

Een ander spannend onderwerp is het “Huis van de Stad”, de regiegroep zou graag zien, dat dat tegenover de grote Kerk komt. Er komt dan ook een aantrekkelijk kerkplein, met daaronder een parkeergarage of een tunnel. Maar de gemeente heeft eerder deze week een variantenstudie aangekondigd. De regiegroep realiseert zich, dat het moeilijk zal worden om de uiteindelijk keuze van de gemeente (en raad) naast zich neer te leggen. Graafland: “Voor de visie op de binnenstad maakt het uiteindelijk niets uit.” Die twee  werkgroepen (Kerkplein e/o en Havenkom) begin pas als een variant gekozen is. Dat zal nog voor de zomer zijn.

Onderwerpen
Daarnaast wordt er in samenspraak met de gemeente al gewerkt aan een verkeersplan, aanpassing van het bestemmingsplan en van het beeldkwaliteitsplan. Ook de herinrichting van de Frieswijkstraat is een gespreksonderwerp. En het streven is om per 1 januari 2017 aan de voorwaarden voor een BIZ (Bedrijven Investerings Zone) te voldoen.

Sterk merk Nijkerk
De regiegroep werkt ook aan een plan voor de ontwikkeling van een sterk “merk Nijkerk”. Dat zal samenhang moeten vertonen met activiteiten die niet in de binnenstad plaats vinden en de plannen voor een vitale economie in Nijkerk. Ook ligt hier een relatie met het voorstel voor de dialoog in de samenleving ‘Samen aan zet’.

Convenant opstellen
Na de presentatie van de visie heeft het college aangegeven dat zijn er een gedegen document ligt met een goede visie. Het college vindt het belangrijk om samen te werken aan het vervolg. Daarnaast heeft zij aangegeven welke uitgangspunten zij daarbij van belang vindt en dit in een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. Op 10 maart is dit voorstel in de raadscommissie besproken; op 31 maart neemt de gemeenteraad naar verwachting een besluit hierover.
Met deze duidelijke opstelling van de gemeente is het voor de werkgroepen mogelijk de concrete plannen vorm te geven. Het is de bedoeling dat in een convenant tussen gemeente en Regiegroep Vitale Binnenstad zal worden vastgelegd waar rekening mee moet worden gehouden. Natuurlijk moeten er afspraken zijn over wettelijke taken en verantwoorde inzet van publieke middelen. En daarnaast is een goede en brede verankering van zoveel mogelijk belangen binnen de werkgroepen essentieel voor een verantwoorde rol.

In september of oktober moet de de totale planning en het uitvoeringsplan klaar zijn. Dan weten we hoe “aantrekkelijk Nijkerk” er uit zal gaan zien en hoe we daar moeten komen.

 

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen